Wat verdient een rijinstructeur?

Salaris rijinstructeur

De opleiding tot rijinstructeur volgen is een goed idee. Maar natuurlijk wil je dan ook weten wat een rijinstructeur per maand aan salaris verdient. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. In loondienst heb je een vast inkomen. Wanneer je een eigen rijschool start kan dat inkomen wisselen. Daarnaast kan ook ervaring een rol spelen.

Wat verdient een rijinstructeur?

De rijschoolbranche kent geen cao. Iedere rijschool hanteert zijn eigen arbeidsvoorwaarden. Dat betekent ook dat wat je verdient als rijinstructeur per rijschool kan verschillen. Een rijinstructeur in loondienst ontvangt bij een werkweek van 40 uur een startsalaris die ligt tussen de  1.900 en 2.250 euro bruto per maand. Omgerekend komt dit neer op 12,89 euro per uur. 

Wat verdient een startende rijschoolhouder?

Voor een startende rijschoolondernemer ligt het salaris hoger. Deze rijinstructeur verdient omgerekend al snel 4.100 euro bruto per maand, uitgaande van een lesprijs van 45 euro per uur. Van dit bedrag gaan natuurlijk nog wel kosten af. Zo moet je zelf vakantiegeld opzij zetten en sparen voor je latere pensioen. Ook moet je van dit bedrag je arbeidsongeschiktheidsverzekering betalen. 

Hoeveel verdient een franchise rijinstructeur?

Als je als rijinstructeur besluit om je aan te sluiten bij een franchiseformule, dan moet je goed letten op het contract dat je ondertekent. Indien je een vast bedrag per maand of zelfs per week moet afdragen dien je waakzaam te zijn. Dit betekent namelijk dat je bij ziekte en tijdens vakanties hoge kosten maakt, terwijl je geen inkomsten hebt. Franchiseconstructies waarbij je per daadwerkelijk gereden rijles betaalt zijn vaak wel eerlijk voor jouw portemonnee.

Bruto salaris rijinstructeur

Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om als rijinstructeur aan de slag te gaan, met ieder een eigen inkomen. Om het zo duidelijk te houden hebben we hieronder een overzicht geplaats van de verschillende mogelijkheden die je hebt als rijinstructeur. Daarachter staat het gemiddelde bruto uurloon dat je als instructeur mag verwachten wanneer je voor een bepaalde constructie kiest.

Rijinstructeur in loondienst  13,25 euro bruto per uur
Rijinstructeur op freelance basis 15 – 45 euro bruto per uur
Eigen rijschool via franchiseformule afhankelijk van de constructie
Eigen rijschool zelfstandig   25 euro bruto per uur

Alle bedragen zijn berekend aan de hand van standaard lesprijscalculatie modellen.

Hoger inkomen

Wil je als rijinstructeur graag nog meer verdienen? Dan zijn hier verschillende manieren voor. Indien je een eigen rijschool wilt starten, kun je de keuze maken om je buiten een grote stad te gaan zitten. In dorpen of kleine steden kun je vaak een hogere lesprijs vragen. Daarnaast kun je overwegen om ook in de avonden en weekenden te gaan rijden. Je maakt financieel niet alleen extra uren, maar je stelt je naar (werkende) leerlingen ook meer flexibel op. Zo loop je geen potentiele leerlingen mis, die enkel in de avonden tijd hebben.

Rijinstructeur worden

Er is volop werk als rijinstructeur of rijschoolondernemer. Kijk maar naar het nieuws rondom de wachttijden voor examens bij het CBR. Om als rijinstructeur aan de bak te gaan, dien je in het bezit te zijn van het instructeursdiploma. Heb je nog geen diploma? Dan kun je in ons vervolgartikel uitgebreid lezen hoe je rijinstructeur kunt worden. Dat kan al vanaf 2.995 euro. Bel De VerkeersAcademie voor meer informatie. Onze studentenservice is te bereiken op 030 – 604 25 14 of per mail via info@deverkeersacademie.nl.

Inschrijven


Uw vraag aan ons: