Wat verdient een rijinstructeur?

De opleiding tot rijinstructeur volgen is echt een goed idee. Er is een record aan vacatures. En gelet op het tekort aan rijinstructeurs is het nu nog aantrekkelijker om een eigen rijschool te beginnen. Natuurlijk wil je dan ook weten wat een rijinstructeur per maand verdient. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. In loondienst heb je een vast inkomen. Wanneer je een eigen rijschool begint kan dat inkomen wisselen. Daarnaast kan ook ervaring een rol spelen.

Loondienst

De rijschoolbranche kent geen cao. Iedere rijschool hanteert zijn eigen arbeidsvoorwaarden. Dat betekent ook dat wat je verdient als rijinstructeur per rijschool kan verschillen. Een rijinstructeur in loondienst ontvangt bij een werkweek van 40 uur een salaris die ligt tussen de 2.200 en 2.650 euro bruto per maand. Gelet op de enorme krapte op de arbeidsmarkt voor rijinstructeurs zie je dat het salaris al een aantal jaren snel stijgt. Goed nieuws dus.

Je eigen rijschool

Voor een rijschoolondernemer ligt het salaris hoger. Deze rijinstructeur verdient omgerekend al snel 4.400 euro bruto per maand, uitgaande van een lesprijs van 45 euro per uur, 40 uur per week en een VW Polo. Van dit bedrag kun je een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering van afsluiten en een mooi pensioen opbouwen.

Laat je informeren

Franchise

Als franchiser loop je het risico minder te verdienen dan een rijinstructeur die in loondienst is bij een rijschool. Hoe dat zit leggen we je uit.

Als je als rijinstructeur besluit om je aan te sluiten bij een franchiseformule, dan moet je namelijk goed letten op het contract dat je ondertekent. Indien je een vast bedrag per maand of zelfs per week moet afdragen dien je waakzaam te zijn. Dit betekent namelijk dat je bij ziekte en tijdens vakanties hoge kosten maakt, terwijl je geen inkomsten hebt. Er zijn voorbeelden van franchiseconstructies, waarbij het belastbare inkomen onder de 1000 euro per maand ligt, terwijl je wel 40 uur aan het lesgeven bent. Daarom kun je je afvragen of je franchise wel nodig hebt als je een rijschool wil beginnen. De marktomstandigheden zijn zo goed, dat je makkelijk en snel zelf een volle agenda hebt.

Zzp

Je kunt je als zzp-er ook in laten huren door verschillende rijscholen. Je kunt dan een bedrag vanaf 20 euro per uur declareren, exclusief 21% BTW. Hoe specialistischer je werk, hoe hoger dat bedrag. Bij bijzondere categorie├źn kan dat bedrag oplopen tot 45 euro per uur. Exclusief BTW en reiskosten.

Rijinstructeur worden

Er is volop werk als rijinstructeur of rijschoolondernemer. Kijk maar naar het nieuws rondom de wachttijden voor examens bij het CBR. Om als rijinstructeur aan de bak te gaan, dien je in het bezit te zijn van het instructeursdiploma. Heb je nog geen diploma? Dan kun je in ons vervolgartikel uitgebreid lezen hoe je rijinstructeur kunt worden. Dat kan al vanaf 2.995 euro. Bel De VerkeersAcademie voor meer informatie. Onze studentenservice is te bereiken op 030 – 604 25 14 of per mail via info@deverkeersacademie.nl.

Vraag hieronder onze gratis studiegids aan.