Eigen rijschool beginnen

Wil je een eigen rijschool beginnen? Wanneer je je opleiding volgt bij De VerkeersAcademie bent jij goed voorbereid op het ondernemerschap. Elk jaar starten 55-60% van onze studenten een eigen rijschool. Anderen gaan in loondienst. Vaak met het idee om op termijn alsnog een eigen rijschool te beginnen.

Ongeveer 85% van de rijscholen is dan ook een eenmansrijschool of bestaat de rijschool uit man-vrouw, moeder-zoon of vader-dochter. De VerkeersAcademie helpt startende ondernemers om klaar te zijn om te ondernemen.

Een eigen rijschool starten, iets voor jou?

Wanneer je een eigen rijschool wilt beginnen, staan je namelijk een hoop keuzes te wachten. Een eigen rijschool is niet zomaar wat. Het brengt de nodige overwegingen, kosten en vereisten met zich mee. Hieronder hebben we een handig overzicht voor je gemaakt van de eisen en de opleidingen die je nodig hebt om een succesvolle rijschool te starten.

Welke opleidingen heb je nodig?

Uiteraard heb je eerst de rijinstructeur opleiding met goed gevolg afgelegd. Een goede rijinstructeur heeft echter vaak nog niet de kennis en vaardigheden die een ondernemer nodig heeft.

Wanneer je je eigen rijschool start, komt daar heel wat bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan het werven van leerlingen, het (laten) maken van een goede website, social media, belastingen, het berekenen van je lesprijs en ga zo maar door.

Bij De VerkeersAcademie kun je de volgende opleidingen volgen die nodig zijn voor het starten van je eigen rijschool:

Rijschoolmarketing

In deze cursus leren we je hoe je aan leerlingen komt wanneer je je eigen rijschool start. Handige weetjes, maar ook de laatste stand van zaken op het gebied van social media en adverteren op Google. Zeker in het begin moet je daar tijd en energie in steken. Dankzij deze module weet je wat je moet doen om leerlingen te trekken. Zodra je je eerste 15 leerlingen hebt, zul je zien dat je steeds minder aandacht aan marketing hoeft te besteden, omdat mond-tot-mondreclame het werk dan voor je gaat doen.

Rijschoolondernemer

Wil je alles weten over de zakelijke kant van een eigen rijschool beginnen, dan is deze opleiding een must. Twee dagen gaan we de verdieping in en leer je alles over boekhouding, belastingen, het berekenen van je lesprijs, en dergelijke. En dat allemaal onder de deskundige begeleiding van ervaren rijschoolondernemers.

eigen rijschool beginnen? start nu!

Tips voor het starten van een eigen rijschool

Wat heb je naast een gedegen opleiding allemaal nodig om een rijschool te beginnen? Welke keuzes moet je maken? Hieronder hebben wij een aantal belangrijke punten voor je op een rijtje gezet.

Zelfstandige of franchise eigen rijschool beginnen
Wanneer je besluit om als rijinstructeur een eigen rijschool te starten dan heb je twee opties. Zo kan je er allereerst voor kiezen om een volledig zelfstandige rijschool te starten. Je schrijft je dan in bij het CBR en de Kamer van Koophandel als rijschoolonderneming en gaat zelf aan de slag met het werven van leerlingen. Je geniet van de volledige vrijheid als zelfstandig rijschoolondernemer. De marktomstandigheden zijn op dit moment optimaal om meteen succesvol te zijn. Een andere optie is dat je franchisenemer wordt. Dan word je marketing en administratie uit handen genomen. Het nadeel wat hieraan vasthangt is dat er een entree fee wordt gevraagd. Deze kan soms wel oplopen tot zo’n € 15.000. Ook dien je een deel van je omzet af te dragen aan het bedrijf waar jij je bij aansluit. Of erger: wekelijks vaste lasten. Deze bedragen kunnen in de praktijk zo hoog oplopen, dat het veel beter is om als rijinstructeur in loondienst aan de slag te gaan. Een aantal landelijke franchiserijscholen heeft door valse voorwendselen een slechte naam gekregen of is inmiddels failliet gegaan. Met alle gruwelijke gevolgen van dien voor de franchisenemers.

Ondernemingsplan
Wanneer je eenmaal je keuze hebt gemaakt is het belangrijk om een ondernemingsplan op te stellen. Dit plan omschrijft je organisatie, de marketing en financiën. Je geeft antwoord op vragen als: Wie ben je en wat voor soort rijschool wil je zijn? Hoe ga je naamsbekendheid genereren en welke middelen zet je daarbij in? En welke investeringen zijn er nodig om alles te verwezenlijken? Op internet zijn diverse voorbeelden te vinden.

Eigen rijschool inschrijven bij de KvK
Om een eigen rijschool te mogen starten dien je jezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Hiervoor dien je al een naam voor je rijschool bedacht te hebben. Verder vragen ze bij het inschrijven om een geldig legitimatiebewijs, een bankafschrift en een uittreksel uit het bevolkingsregister.

Ook moet je een inschrijvingsovereenkomst met het CBR ondertekenen. Je krijgt dan toegang tot het online reserveringssysteem, zodat je de examens voor je leerlingen kunt aanvragen.

De lesauto
Wanneer alles zo ver geregeld is, moet er natuurlijk ook een lesauto aangeschaft worden. Je hebt dan drie opties. Je kunt een nieuwe lesauto kopen, een tweedehandse lesauto kopen of een lesauto leasen. Veel starters kiezen ervoor om een tweedehands lesauto aan te schaffen. Voor je leerlingen maakt het vaak niet zoveel uit of de lesauto nieuw is of niet. Het gaat ze vooral om de kwaliteit van de rijlessen. De lesauto moet wel een courant model zijn. Wat voor auto je uiteindelijk ook koopt, deze zal aan een aantal vereisten moeten voldoen:

  • Dubbele bediening: een tweede koppeling- en rempedaal. Kosten ca. € 600.
  • Extra spiegels: de leerling of verkeer kan dan beter bekeken worden. Kosten ca. € 90.
  • L-bord op het dak: het overige verkeer ziet dan duidelijk dat het om een lesauto gaat. Kosten vanaf ca. € 60

Verzekeringen
Een eigen rijschool starten brengt de nodige risico’s met zich mee die niet zelf te dragen zijn. Denk maar aan een ongeval waarbij je lesauto total loss wordt verklaard. Het is daarom van belang dat je goed verzekerd bent. Als je een privéauto als lesauto gaat gebruiken, dan kun je de schadevrije jaren meenemen. Deze gebruik je dan voor de lesautoverzekering.

opleiding rijinstructeur auto

Startersdag

Twee keer per jaar organiseren wij De Startersdag. Deze dag verzorgen wij met experts van binnen en buiten de branche interactieve workshops om antwoord te geven op vragen die je hebt over het beginnen van je eigen rijschool.

Zoals: moet je een lesauto kopen of leasen? Hoe schrijf je je rijschool in bij de Kamer van Koophandel en het CBR? Hoe vraag je een rijexamen aan? En meer zoals verzekeringen, dubbele bedieningen, theorieboekjes. Kortom: alles wat je weten moet over het starten van je eigen rijschool.

Tijdens deze dag zijn er ook netwerksessies, waarbij je aan diverse experts je eigen vragen kunt stellen. Een betere start van je eigen onderneming is er niet.

Deelname is gratis voor alle studenten van De VerkeersAcademie.

Eigen rijschool beginnen? Nu is het moment!

Het zal je inmiddels duidelijk zijn. Wanneer je je eigen rijschool wilt starten, zal je ook verstand moeten hebben van ondernemen. Als je nog niet veel weet van ondernemen dan bieden wij de mogelijkheid om een ondernemersopleiding tot rijschoolondernemer te volgen.

Onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen zijn onder andere:

Stichten van een onderneming;
Een lesauto kopen of leasen;
Online rijschoolmarketing;
Belastingen en aftrekposten;
Lesprijscalculatie.

Deze opleiding duurt 2 dagen en je hoeft geen examen af te leggen. Meer informatie omtrent onze opleiding rijschoolondernemer vind je hier.

Nogmaals, in de rijschoolbranche staan alle seinen op groen. Dat betekent dat het nu het ideale moment is om een eigen rijschool te beginnen. Wij helpen je daarbij met training, bijscholing en advies op hoog niveau.