Willeke ging haar vader achterna en begon haar eigen rijschool

Willeke van der Velden wist even niet meer of ze nog wel verder wilde studeren. Maar op het moment dat ze rijles kreeg – van haar vader – wist ze het. Ze werd ook rijinstructeur! “Autorijden is echt mijn hobby.”

“Ik heb de MBO-opleiding communicatie afgemaakt, en eigenlijk wilde ik doorstromen naar het HBO. Maar ik wist gewoon niet wat”, zegt de 21-jarige uit Wintelre. Dus begon ze te werken bij een grote metaalgroothandel. “Dat was eigenlijk gewoon een vakantiebaan, maar inmiddels werk ik er nog steeds.”

Rijles van papa

Op het moment dat Willeke zelf autorijles mocht nemen, deed ze dat bij haar vader. “Mijn vader Cor heeft al negen jaar zijn rijschool, dus het was niet meer dan logisch dat ik bij hem zou lessen. Ik vond het rijden zo leuk, dat ik op een gegeven moment mezelf afvroeg of dit ook niet wat voor mij zou zijn.”

Willeke en haar vader Cor gingen op onderzoek uit. “Eerst dacht ik dat je je rijbewijs vijf jaar moest hebben voordat je instructeur kon worden, maar dat bleek niet zo te zijn. Ik vroeg me wel af of ik niet te jong was. Ook omdat mijn vrienden dat zeiden.” Daarom vroeg ze een gesprek bij De VerkeersAcademie. “Daar zeiden ze dat het juist een voordeel was dat ik een jonge vrouw ben, omdat er veel vraag is naar vrouwelijke instructeurs. Helemaal met de #MeToo hashtag die toen opdook. En omdat ik zelf net was afgereden, wist ik alle regels nog precies. Dat zeiden ze ook tijdens de rijproef.”

Zaterdagopleiding

En dus begon Willeke aan de zaterdagopleiding, naast haar fulltime baan. “Ik kon de opleiding volgen in Best, dat was lekker dichtbij. Het waren lange dagen, maar het was heel leuk, met een klein clubje mensen. We kregen les van Riny en hij maakte van alles een feestje.” Driekwart jaar later kon de vlag uit. “Ik studeerde af op 16 november 2018. Toen ben ik meteen met mijn vader naar de Kamer van Koophandel gegaan om mijn rijschool in te schrijven.”

Willeke heeft er even over gedacht om bij haar vader in het bedrijf te stappen, maar ze vond het toch leuker om haar eigen rijschool op te starten. “Ik leer er veel van. Ik moet mijn eigen boekhouding doen en het financieel allemaal regelen. Ik ben er wel trots op dat ik zo jong al een eigen rijschool heb. En op deze manier kon ik ook een eigen lesauto kopen.” Ze blijft ook aan het werk bij het metaalbedrijf. “Ik kon daar doorgroeien in een andere functie en dat vond ik ook heel interessant.”

Grappen tijdens de les

Nu geeft ze les aan 3 a 4 leerlingen per week. “Ik vind het lesgeven zo leuk! Je kan een band opbouwen met de leerlingen en een beetje grappen met de mensen van mijn eigen leeftijd.” Ze leert nog steeds bij van haar vader. “Als ik in een lastige situatie kom, leg ik dat daarna altijd even voor bij mijn vader. Hij heeft meer ervaring en luister ik dan naar zijn advies. Ook is hij wat directer met lesgeven, daar kan ik ook nog wel aan werken.”

Op den duur wil Willeke de rijschool wat gaan uitbreiden. “Ik wil graag mijn motorrijbewijs halen. Dan kan ik daar ook les in gaan geven!”

Opleiding rijinstructeur