René vond na een burn-out zijn rust in het geven van rijles

Na een burn-out wist René Schouten even niet welke kant hij uit wilde met zijn loopbaan. Via via kwam hij uit bij rijinstructeur. Inmiddels heeft hem dat heeft veel opgeleverd. “Ik heb nu veel meer rust en plezier in mijn werk.” Inmiddels is hij fulltime motorrijinstructeur.

René was goed in zijn werk als account- en salesmanager in de ICT-branche, maar het leverde hem veel stress op. Dat resulteerde uiteindelijk in een burn-out. “Het was een wereld waar ik veel in verdiende en waarin ik ervaren was, maar ik wilde daar niet meer naar terug.” Toen René na een tijdje weer aan de slag kon, zocht hij dus naar een nieuwe uitdaging. “Maar wie zit er nou te wachten op een man die tegen de vijftig aanloopt en alleen ervaring heeft in het ICT-vakgebied?” Gelukkig had hij het mis.

Schot in de roos

“Wat ik altijd al leuk vond was vervoer, transport. Van A naar B rijden, erop uit. Dus het werd me al snel duidelijk dat ik die richting in moest gaan.” René meldde zich bij De VerkeersAcademie om vrachtwagenchauffeur te worden. “In het gesprek met Gijs Kantelberg, de directeur van De VerkeersAcademie, vroeg hij mij of het me niet wat leek om motorrijinstructeur te worden. Hij had me namelijk zien aankomen op de motor.” Dat bleek een schot in de roos. “Ik voelde mijn lichaam bijna een sprongetje maken. Was daar een markt voor?”

Om motorrijinstructeur te worden, moest René eerst autorijinstructeur worden. “Tijdens mijn opleiding heb ik stage gelopen bij Bruinsma Verkeersopleidingen en ik werd daar meteen aangenomen.” Meer dan drie jaar geleden ging hij daar aan de slag. “De eerste twee jaar als rijinstructeur in de auto. Dat vond ik eigenlijk leuker dan ik dacht. Daarna heb ik de motoropleiding erbij gedaan en kwam ik in een combi-functie. In de winter lesgeven in de auto, lekker warm bij de kachel en zomers motorrijles.” Dit jaar is hij voor het eerst fulltime motorrijinstructeur. “Dus ook als het -4 is”, lacht René.

Feestelijke afsluiting

Moeilijk vond René de ommezwaai in carrière niet. “Het heeft me zoveel gebracht. De ICT-branche verdiende wel meer, maar geld is niet zo belangrijk als het erop aankomt. Nu heb ik veel meer rust en plezier in mijn werk. Ik vind het zo ontzettend leuk om op de weg te zitten, een band op te bouwen met de leerlingen en weer een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Daarbij heb je elke leerling voor een bepaalde periode, die bijna altijd feestelijk wordt afgesloten.” En het belangrijkste voor René: “Als ik thuis kom, zit mijn werk er ook echt op. Ik hoef nergens meer over na te denken. Als ik vrij ben, ben ik vrij. En dat is heel erg fijn.”

Bekijk onze instructeursopleidingen