Peter combineert zijn liefde voor de motor, met zijn liefde voor mensen

Peter besloot voor zichzelf te beginnen als rijinstructeur. “Ik vind dit beroep heel waardevol. Je hebt te maken met zoveel verschillende soorten mensen. Ik heb logistiek gestudeerd en altijd in logistieke functies gewerkt”, begint Peter zijn verhaal. “Douwe Egberts, Friesland Campina, Accenture. Grote multinationals, waar ik als consultant of projectmanager werkte. Dat werk was prima, maar er werd ook veel politiek bedreven. Iedereen moest overal een plasje over doen. Iets vlot regelen was er niet bij.” Peter merkte dat hij daar niet meer wilde doorgroeien. “Ik wilde onafhankelijk zijn. Niet meer in loondienst, maar een eigen bedrijf.”

Autonomie

Het leukste van zijn werk vond hij mensen zien ontwikkelen. “Eraan bijdragen dat ze eruit halen wat erin zit. De autonomie van mensen spreekt me aan. En ik ben een fervent motorrijder. Wat kan ik daarmee?” Dat antwoord kwam snel. “Ik ben naar de open dag van De VerkeersAcademie gegaan en heb daarna mijn baan opgezegd.” Dat vond Peter helemaal niet spannend. “Ik geloof erin dat als je mindset en energie goed is, dan gaat het gebeuren. Zoals we het hier zeggen: Wat ik in mijn kop heb, heb ik niet in mijn kont!”

Kennis van zaken

Tijdens de opleiding, eerst tot autorijinstructeur en daarna tot motorrijinstructeur, zat Nederland regelmatig in een lockdown. “Dat was dan wel weer spannend. Examens werden uitgesteld, stage stond stil.” Gelukkig lukte het Peter om door deze tijd heen te komen. “De opleiding bij de VerkeersAcademie was heel erg goed. Het is een leuk bedrijf, van de receptioniste tot aan de docenten. De docenten hebben echt kennis van zaken. Er is een hoog niveau, niet alleen inhoudelijk, maar ook qua didactiek.” Peter vond het geen lastige opleiding. “Je krijgt het niet cadeau natuurlijk, maar als de motivatie er is en je kan het intellectueel aan, dat lukt het sowieso!”

Motivatie

Inmiddels heeft Peter zijn eigen rijschool met de Friese naam Grutte Pier, en is hij volledig overgegaan het geven van motorrijlessen. “Ik heb eerst ook autorijlessen gegeven, maar mijn hart ligt bij de motor. Dus daar ben ik voor gegaan.” Werken met mensen, wat hij altijd al wilde, maakt het beroep voor hem de moeite waard. “Je hebt te maken met persoonlijkheden. Iedereen heeft zijn eigen leven. En leerlingen kunnen zich heel kwetsbaar opstellen, als je zoveel uur met ze doorbrengt. Daar haal ik echt heel veel waarde uit.”

Uiteindelijk zou Peter graag willen doorgroeien naar docent. “Het lijkt me prachtig om les te kunnen geven bij De VerkeersAcademie. En uiteindelijk ook het opleiden van motorpolitie of marechaussee. Dat is mijn nieuwe stip aan de horizon!”

Opleiding motorinstructeur