Hans nam zijn zwagers rijschool over nadat hij plotseling overleed

Hans den Haan had een eigen supermarkt, voordat hij rijinstructeur was. Door een verdrietige gebeurtenis kwam de rijschool in zijn handen terecht. Hans besloot ervoor te gaan. Nu heeft hij een bloeiende rijschool en wil hij verder uitbreiden. “Het is een familiebedrijf geworden.”

Vier jaar geleden verongelukte Hans’ zwager plotseling. “We zaten elkaar wel eens te pesten over ons werk. Ik zei altijd dat hij alleen maar een beetje ‘naar links’ en ‘naar rechts’ hoefde te roepen. Zo van ‘maak me maar wakker als we in Hilversum zijn.’” Hans had een eigen supermarkt. “Hij zei altijd over mij: als je echt niks anders kan, dan begin je een supermarkt.” Hans had zijn zwager beloofd, mocht er ooit wat gebeuren met hem, dat hij voor zijn bedrijf en zijn vrouw (Hans’ zusje) zou zorgen. “We dachten allebei dat dat nooit nodig zou zijn.”

Belofte

Helaas sloeg het noodlot toch toe. “Ik wilde mijn belofte nakomen”, zegt Hans daarover. Hij verkocht zijn supermarkt en begon aan een rijinstructeuropleiding. “Mijn zwager deed alle opleidingen bij De VerkeersAcademie. Dus ik heb daar naartoe gebeld en het verhaal verteld. Ik kon al snel beginnen met de opleiding. Wel apart hoor, ik zat in een klas waarin iedereen graag rijinstructeur wilde worden, maar ik had al een rijschool. Ik was al directeur, maar geen instructeur.”

Inmiddels is Hans vier jaar verder en is de rijschool gegroeid van vijf naar elf lesauto’s. Hij wil nog verder uitbreiden. Zijn zus en vriendin helpen mee in de administratie en planning. “Het is een familiebedrijf geworden. Ik heb inmiddels ook mijn motor- en aanhanger-certificaat gehaald. We leiden stagiaires op in ons bedrijf en ik geef aanhangerles bij De VerkeersAcademie.” Zijn blik op het ‘makkelijke vak’ is wel wat veranderd. “Het is een intensief beroep. Er zijn er natuurlijk genoeg die er makkelijk mee omgaan. Maar als je de hoogste resultaten wil halen, dan ben je nooit klaar. Ik ben altijd bezig: nieuwe routes bedenken, uitbreiden, bijscholing, verbeteren.”

Ervaringen

Hij vindt het bijzonder om een aandeel in het leven van de leerling te hebben. “De meeste mensen vergeten de ervaringen die je meemaakt tijdens de rijlessen nooit. Je voegt iets toe aan een deel van iemands leven, je ziet ze groeien in de opleiding. Bijna iedereen herinnert zich zijn of haar rijinstructeur nog wel. Ik word nog steeds aangesproken door mensen die ik vier jaar geleden les heb gegeven.”

Hans denkt dat zijn zwager nog altijd een beetje meekijkt. “Soms fiets ik naar het kerkhof en dan praat ik hem een half uurtje bij. Ik denk dat hij het fijn had gevonden, zoals de rijschool nu is geworden.”

Bekijk onze instructeursopleidingen