Hina combineert het moederschap makkelijk met de rijschool

“Vraag dat maar aan papa, ik ben nu even bezig”, zegt Hina tegen haar zoontje. Hij is meteen één van de grootste redenen dat ze zich heeft laten omscholen tot rijinstructeur. “Ik wilde mijn eigen tijd indelen. Dit werk kan ik goed combineren met de kinderen, hun school en alle activiteiten eromheen.”

Hina Hussain (34) is nog maar net klaar met de opleiding. “Ik deed de dagopleiding bij De Verkeersacademie. Ik begon in oktober 2021 en slaagde in juni 2022.” Ze genoot echt van de opleiding. “We hadden een hele leuk groep met 16 mensen en twee ontzettend goede leraren die echt hun best deden om de opleiding interessant te maken.” Dat bleek belangrijk te zijn, want soms vond ze de theorie wel lastig. “Sommige onderdelen leken zo veel op elkaar, dan dacht ik: Hoe ga ik dit ooit onthouden?” Maar het is gelukt en nu geeft ze alweer een tijdje les.

Eigen tijden indelen

“Mijn man Chemi heeft vijf jaar geleden de opleiding gedaan en heeft een eigen rijschool in Boxtel. Hij vond zijn baan destijds niet meer leuk en een goede vriend van hem was al jarenlang rijinstructeur. Dus hij liet zich omscholen”, vertelt Hina. “Ik merkte vorig jaar dat ik ook graag iets voor mezelf wilde doen. Ik wilde mijn eigen tijd en vakanties indelen en daarin minder afhankelijk zijn van anderen.” Hina had een kantoorbaan en moest veel thuiswerken de laatste tijd. “Het was goed te doen, maar ik wilde wat meer vrijheid en niet meer zoveel thuiswerken.” Ze kon de kunst afkijken bij haar man en besloot de sprong te wagen.

Inmiddels zijn ze collega’s geworden. “Ik moet nu bij hem vrijvragen”, grapt ze. In praktijk delen ze de dagen op. “Ik ben een ochtendmens, dus ik doe de ochtendlessen. Dan drop ik onze kleine op school en om 9 uur begint de eerste leerling.” Haar man pakt de avonden. “Zo hebben we allebei vrije tijd, maar ook tijd voor onze kinderen van dertien en vijf.”

De eerste les

De eerste paar lessen ‘zonder zijwieltjes’ vond ze wel spannend. “Op de opleiding leer je natuurlijk alles in de theorie, en tijdens de 40-urige stage komt alles in de praktijk ook wel voorbij. Maar als je dan opeens alleen in de auto zit met een leerling, is dat toch anders.” Hina kon oefenen op een paar eindleerlingen van haar man, die bijna moesten afrijden. “Ik dacht in het begin dat ik te streng was, te direct. Mijn man is namelijk heel rustig. Ik had alle regels nog vers in mijn hoofd zitten en zat er bovenop. Maar later hoorde ik van die leerlingen dat ze dat juist konden waarderen. Het was voor hun ook de eerste keer dat ze bij iemand anders in de auto zaten en dat was een goede voorbereiding op het examen.”

Uitdaging

Het hoogtepunt voor Hina was een tijdje terug, toen haar eerste leerling slaagde. “Toen was ik wel trots. Dat is toch maar gelukt!” Ze is blij met deze nieuwe stap in haar leven. “Dit hou ik nog wel een tijdje vol. Over een paar maanden komt mijn eigen lesauto en in de toekomst breiden we misschien wel uit. Maar dat zien we dan wel, voor nu voelt elke dag weer als een uitdaging.”

Opleiding rijinstructeur