Geert-Jan verruilde de vrachtauto voor een lesauto

Na meerdere rondjes om de aarde te hebben gereden als vrachtwagenchauffeur wilde Geert-Jan Spijkers (45) graag wat anders doen. Nu heeft hij al bijna acht jaar zijn eigen rijschool. “Ik heb ervaring genoeg op de weg, nu geef ik die kennis door aan anderen.”

Na vele kilometers op de weg te hebben gezeten als vrachtwagenchauffeur, – Geert-Jan denkt dat hij de twee miljoen wel heeft aangetikt – ging hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. “Ik reed al vanaf mijn 19e op de vrachtwagen. Ik was inmiddels al ZZP’er en ik kon voor een slachterij gaan werken als chauffeur. Daar ging iemand weg, omdat hij ook een rijschool had. Daar had hij het zo druk mee gekregen, dat hij niet meer bij de slachterij kon werken. We raakten aan de praat en ik dacht, dit is ook iets voor mij.”

Zaterdagopleiding

Zo gezegd, zo gedaan. Geert-Jan liep een paar dagen met de rijschool mee en was helemaal overtuigd. Hij begon met de zaterdagopleiding in Best, om zijn papieren te halen. “Dat beviel goed. Ik vond het fijn om naar een echte school te gaan, waar je wordt verwacht. Dat werkt bij mij beter dan een online cursus. Het is een stok achter de deur.”

Zijn eerste leerlingen kreeg hij nog via de bevriende rijinstructeur, maar al snel ging het balletje ook bij hem in de buurt rollen. “Ik kreeg steeds meer belletjes. Dat ging echt via mond-tot-mondreclame.” Zijn ervaring als vrachtwagenchauffeur kan hij goed gebruiken tijdens het lesgeven. “Ik heb veel ervaring op de weg. Daardoor zie ik situaties eerder ontstaan dan anderen en kan ik snel ingrijpen indien nodig.”

Omgekeerde werkmethode

Geert-Jan vindt het rijles geven bijzonder. “Je staat echt aan het begin van de carrière van een jonge leerling. Bijna iedereen heeft wel een rijbewijs nodig. Je leidt iemand op voor de rest van zijn leven.” Geert anticipeert ook op de toekomst. “Ik heb nu een elektrische lesauto gekocht, een automaat. Daardoor begin sneller met het scannen van het verkeer, en ga je dan later terug naar het handmatig bedienen van de auto.” Deze omgekeerde werkmethode lijkt goed te werken. “De eerste resultaten van mijn leerlingen zijn goed. Ik verwacht dat ze minder lessen nodig hebben, waardoor ik weer meer leerlingen kan helpen aan hun rijbewijs”, zegt hij enthousiast.

Spijt van zijn omscholing heeft Geert-Jan nooit gehad, maar heel soms mist hij de vrachtwagen. “In coronatijd heb ik mijn vrachtwagenrijbewijs weer eens afgestoft, om bij te springen als chauffeur. Dat was wel erg leuk. Het liefst zou ik dat er soms nog bij doen, maar mijn rijschool draait zo goed, dat wordt wat te druk.”

Opleiding rijinstructeur