De 21-jarige Maayke ging van vrachtwagenchauffeur naar rijinstructeur

Ze is nog niet oud, maar de 21-jarige Maayke Giesen uit Eindhoven heeft er al een hele carrière opzitten als vrachtwagenchauffeur. Maar de combinatie met haar sociale leven was lastig, dus zocht ze een andere uitdaging op de weg. “Nu kan ik gewoon weer een terrasje pakken met mijn vrienden.”

Maayke zat internationaal op de vrachtwagen. “Daar ben ik mee begonnen toen ik 19 was. Ik was eerst bang voor vrachtwagens in het verkeer. Het zijn van die grote dingen met een dode hoek. Maar toen ik er een keer in had gezeten, vond ik het fantastisch.” Twee jaar heeft ze Europa gezien vanuit de cabine. “Je bent lekker zelfstandig, niemand kijkt je op de vingers en ik vind het reizen en rijden erg leuk.” Maar ze maakte werkweken van 50 of 60 uur. En als Maayke weer thuis was, was dat vaak op tijden dat haar vriendinnen aan het studeren of werken waren. “Als we dan hadden afgesproken op het terras, werd ik weer gebeld voor een spoedklus. Een extra rit naar Italië, dus moest ik weer op pad.”

Idee

Dat ging Maayke een beetje dwarszitten. Uiteindelijk waren het haar vriendinnen die haar op een idee brachten. “Zij vonden hun rijles lastig, of het klikte niet met de instructeurs. Moeilijk dit, moeilijk dat. Ik dacht: Zo moeilijk kan het toch niet zijn?” Ze ging zich verdiepen. “Ik kwam uit bij De VerkeersAcademie en toen was ik om. Ik heb passie voor het rijden, wil de lessen graag leuker maken voor mijn leeftijdgenoten en ook het verkeer veiliger maken.” Het bleek een gouden combinatie.

Theorietopper

Maayke begon met zelfstudie, maar omdat ze naar eigen zeggen geen ‘theorietopper’ is, besloot ze toch de zaterdagopleiding te doen. “Ik deed de opleiding naast mijn werk als vrachtwagenchauffeur. “Onderweg zat ik naar de online les op mijn telefoon te kijken in de rustpauze. Door de lockdown waren sommige lessen online. Later hadden we ook klassikale les en kon ik vragen stellen.” Ze vond het eerst wel spannend. “Ik ben nog nooit in één keer geslaagd voor een theorie-examen. Maar door de goede begeleiding van de docenten en de andere leerlingen, ben ik met vlag en wimpel geslaagd! Het was namelijk een hechte groep en we spraken regelmatig bij elkaar af om samen te leren en overhoren.”

Loondienst

Inmiddels is Maayke in loondienst bij Rijschool Jan Heezen in Waalre. Na haar stage, kon ze daar meteen in dienst. “Ik weet mijn eerste rijles alleen nog goed, ik stond net zo hard te trillen als de student. Maar daar merkten ze schijnbaar niks van. De vader zei zelfs dat ik heel professioneel overkwam, dat ik wist waar ik het over had.” Soms kan Maayke nog wel twijfelen aan zichzelf, maar hoe langer ze het werk doet, hoe zekerder ze wordt. “Inmiddels zou ik graag in meerdere disciplines willen lesgeven, zoals de motor en natuurlijk de vrachtauto. Dan is de cirkel weer rond.” Maar eerst gaat ze een terrasje pakken met haar vrienden.

Opleiding rijinstructeur