Arjan maakte na tien jaar eindelijk zijn droom waar, en werd rijinstructeur

Jarenlang verkocht Arjan van der Plas (47) uit Woerden van alles en nog wat. Als vertegenwoordiger was hij veel onderweg met zijn spullen. Toen zijn contract niet werd verlengd, kwam dat bijna als een verlossing. “Ik wilde al tien jaar rijinstructeur worden, maar ik durfde nooit de stap te maken. Nu dacht ik: ik ga het doen!”

Van kaarsen tot vloertegels tot schoolagenda’s. Arjan verkocht werkelijk van alles, maar ook een beetje zijn ziel. “Ik vond het werk best leuk, maar ik was vooral goed in het relatiebeheer en klantcontact. Op zich verkocht ik goed, maar er moest altijd meer verkocht worden. Uiteindelijk kwam ik thuis te zitten met een gigantische burn-out.” Na twee jaar herstellen, ging hij opnieuw aan de slag als vertegenwoordiger. “Maar toen kwam corona en werd mijn contact niet verlengd.” Arjan geeft aan dat dat bijna als een verlossing voelde. “Mijn vrouw zei: ga het gewoon doen.”

Droom

En dus ging Arjan na tien jaar eindelijk zijn droom om rijinstructeur te worden achterna. “Ik zat al veel op de weg, en zag een hoop dingen waarvan ik dacht, dat kan beter. Daarnaast heb ik jarenlang als volleybalcoach gewerkt. Het coachen van die jongeren vond ik erg leuk. En verkopen lukt me ook wel”, lacht hij. “Al is jezelf verkopen wel moeilijker.”

Marketing

Precies een jaar geleden is hij geslaagd bij De VerkeersAcademie. “De lessen waren door Corona deels online. Soms wel pittig, maar goed te doen. Het was een leuke klas. We hielpen elkaar door leerling te spelen in de auto. Ik heb nog steeds contact met sommige studenten.” Sterker nog, hij heeft zijn collega ontmoet bij De VerkeersAcademie. “Ik werk samen met Danny Manten. We hebben dezelfde opleiding gedaan en hij bleek dichtbij te wonen. Nu kunnen we profiteren van elkaars kennis. We bedenken van alles om de lessen leuk te maken en veel leerlingen te bereiken.”

Want als Arjan ergens verstand van heeft, is het wel marketing. “Ik bedenk allerlei grappige en ludieke acties. Zo heb ik vorig jaar een strandbal laten bedrukken met de naam van mijn rijschool erop: ‘Rijschool Plassie on tour’. Vroeg aan mijn leerlingen of ze een leuke foto op vakantie wilden maken met die strandbal. Ze kwamen zelfs tot in Sydney!” Daarnaast vindt hij het contact met de leerlingen erg belangrijk. “Je spendeert zoveel tijd met die jongeren, het is belangrijk dat dat goed voelt. Dus voordat het lessen begint, ga ik altijd om de tafel met de leerling en de ouders. Zo weten zij ook met wie hun kind in de auto zit.”

Mc Drive

Arjan vindt zijn werk ontzettend leuk om te doen. “Je bent niet alleen rijinstructeur, maar ook ondernemer. Van alles wat je bedenkt, zie je zelf het resultaat.” De rijlessen probeert hij zo interessant mogelijk te maken. “Ik vraag altijd waar ze als eerste naartoe willen rijden als ze hun rijbewijs hebben gehaald. Bij jongens is dat grappig genoeg bijna altijd de McDonalds. Dus voordat ze hun examen hebben, rijden we samen door de McDrive. Als grapje, maar ook zodat ze de motor niet af laten slaan met al hun vrienden in de auto. Dat geeft ze zekerheid”, vertelt Arjan. “En weet je wat nou het leukste is? Die jonge gastjes die ik vroeger met volleyballen coachte, heb ik nu in de lesauto zitten.”

Opleiding rijinstructeur