Wat verandert er per 1 januari in de WRM?

Nog minder dan een half jaar en dan wordt de WRM definitief aangepast. Tenminste, als er niks geks gebeurt in politiek Den Haag. Er is zoveel gebeurd dat we alle veranderingen voor jou hebben opgesomd.

Wat verandert er per 1 januari in de WRM?

We beginnen met de opleiding voor rijinstructeurs. Hier komen wat wijzigingen aan op het gebied van de vooropleidingseis, bijvoorbeeld.

LTS niet meer voldoende
Wil je rijinstructeur worden dan moet je, naast een geldig rijbewijs, beschikken over een schooldiploma. Met ingang van 1 januari 2020 moet je beschikken over een diploma op minimaal VMBO GL of VMBO TL-niveau. Vanaf dat moment is een VMBO-diploma basis of kader niet meer voldoende. Ook een ouder LTS- of ander LBO-diploma is dan niet meer voldoende. Heb je geen schooldiploma of geen diploma VMBO GL of hoger? Dan blijft de mogelijkheid van de geschiktheidstest bij het IBKI bestaan.

Een VOG verplicht
VOG staat voor verklaring omtrent gedrag. Wil je rijinstructeur worden (of blijven) dan moet je een VOG kunnen overleggen. Dat is nieuw, omdat die regel tot op dit moment nog niet bestaat.

IBKI bepaalt onderwerp eindexamen
Het examen van fase 3, de zogenaamde stagebeoordeling, gaat ook veranderen. En dan niet inhoudelijk, want je blijft een rijles geven aan een echte rijbewijsleerling. Maar waar je nu zelf je onderwerp bepaalt, bepaalt de examinator aan de hand van je ingevulde instructievorderingenkaart het lesonderwerp. Deze maatregel wordt onder andere genomen om de stagefraude een halt toe te roepen.

Veranderingen in de praktijkbegeleiding
Vanaf 1 januari 2020 hoeft een rijinstructeur nog maar 1 praktijkbegeleiding af te leggen in een periode van 5 jaar. Nu zijn dat er nog twee. Na die praktijkbegeleiding mag men maximaal 2 herkansingen afleggen. Is de rijles dan nog steeds van onvoldoende niveau, dan wordt de WRM-lesbevoegdheid niet met 5 jaar verlengd, maar met slechts 6 maanden. In die periode moet de rijinstructeur in kwestie een verplichte praktijkopleiding volgen om daarna nog eens de praktijkbegeleiding te doen. Er geldt geen mogelijkheid tot herkansing. Als de praktijkbegeleiding weer onvoldoende is, dan volgt weer het traject van verplichte opleiding plus examen. Enzovoort.

Echte leerling praktijkbegeleiding
Sommige rijinstructeurs maakten van de praktijkbegeleiding een toneelstukje. Dat deden ze door een les voor te bereiden, die volledig uit te schrijven en die te geven aan een collega of familielid, die al in het bezit van een rijbewijs was. Niet iets waar ze zich dagelijks mee bezig hielden.

Om dat toneelstukje te ontmoedigen worden 2 maatregelen genomen. Allereerst moet tijdens de praktijkbegeleiding lesgegeven worden aan een echte leerling. Daarnaast bepaalt het IBKI aan de hand van de ingevulde instructievorderingenkaart het lesonderwerp.

Geen VOG, geen verlenging
Ook voor bestaande rijinstructeurs wordt de VOG verplicht. Deze verklaring van goed gedrag moet ingediend worden bij het verlengen van de pas. Kan de rijinstructeur geen VOG overleggen, dan wordt zijn lesbevoegdheid niet verlengd.

Meer weten?
De komende maanden schrijven we meer nieuwsberichten over de WRM. Volg ons daarom op Facebook of Twitter.

Wil je daar niet op wachten? Mail ons dan je vraag en je ontvangt antwoord van ons.