[Update] Veelgestelde vragen over Coronamaatregelen

Wij ontvangen veel vragen van studenten en rijschoolhouders over wat de Coronamaatregelen betekenen voor hun opleiding, stage en bijscholing. Samen met het IBKI hebben wij de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij gezet.

[Update] Veelgestelde vragen over Coronamaatregelen

Mag ik al stagelopen?
Ja!
Vandaag (13 mei) heeft IBKI van het ministerie definitief toestemming gekregen om met drie personen in een lesvoertuig te zitten. Hiermee is het geven van stagelessen weer mogelijk evenals het aanvragen en uitvoeren van stagebeoordelingen en praktische begeleidingen voor de categorieën A, B, C, D en E. Je hoort hier snel meer over via deze pagina, de mail of onze social mediakanalen.
Dit betekent niet dat een rijschool nu ook met twee rijbewijsleerlingen op pad mag. Alleen ten behoeve van het verkrijgen of behouden van de lesbevoegdheid mag er met 3 personen in een lesauto gezeten worden.

Gaan de opleidingen door?

Alle opleidingen gaan door. Zowel de opleidingen die gestart zijn als de opleidingen die mei en juni gaan starten. Sinds 11 mei zijn de klassikale lessen hervat. De praktijklessen zijn op 18 mei weer hervat.

Wanneer gaat IBKI weer examens afnemen?

Het IBKI gaat vanaf 25 mei weer examens af te nemen. Dat geldt niet voor alle examens. Examens voor de stagebeoordeling (Fase 3) en de praktijkbegeleiding gaan niet door, omdat het niet is toegestaan om met 3 mensen in de auto te zitten. Het houdt dus ook in dat stage lopen voorlopig uit den boze is.
Concreet houdt dat in dat IBKI de onderstaande examens vanaf 25 mei 2020 mag en kan aanbieden.
Fase 1a, 2a, 2b (schriftelijk) te Nieuwegein, Helmond en Zwolle.
Fase 1b (rijproeven alle categorieën) te Nieuwegein, Best en Zwolle.
Fase 1c (B.V’s cat. A) te Lelystad en Oosterhout.
Reserveringen gaan via de opleider. Let wel: zelf bellen of reserveren heeft geen zin, omdat de planning nog niet gemaakt is.
IBKI is bezig geweest met het ontwikkelen van Coronaprotocollen voor de examens. Die worden meegestuurd met de uitnodiging. En die kun je via de link onderaan dit artikel downloaden.

Kan ik wel stagelessen blijven geven?

Zoals u ongetwijfeld vernomen heeft, is het geven van rijinstructie met ingang van 11 mei 2020 voor alle categorieën toegestaan. Echter, in alle Coronaprotocollen en in de noodverordening wordt aangegeven dat zich maximaal 2 personen in een lesvoertuig mogen bevinden. IBKI is in overleg geweest met het ministerie om dit maximum aantal van 2, op te hogen naar 3 personen, zodat het verzorgen van stagelessen en het uitvoeren van stagebeoordelingen en praktische begeleidingen voor alle rijbewijscategorieën is toegestaan. Deze toestemming is woensdag 13 mei gegeven. Stagelessen kunnen vanaf die datum weer worden ingepland.

Gaan de stagecontroles door?

Ja, IBKI ondersteunt daarbij wel de maatregelen die door de overheid zijn ingesteld. Er worden aanvullende voorwaarden gesteld aan de stagecontroles. Denk daarbij aan 1,5 meter afstand en dergelijke.

Wat gebeurt er wanneer de geldigheid van mijn stagepas verloopt doordat IBKI het examen heeft uitgesteld?

Wanneer door de coronamaatregelen de geldigheid van een stagepas dreigt te verlopen, zal IBKI de WRM-lesbevoegdheid éénmalig verlengen. Per situatie zal IBKI beoordelen hoe lang de verlenging dient te zijn. U kunt contact opnemen met IBKI via info@ibki.nl.

Door de coronamaatregelen van IBKI moet ik mijn PB afleggen op of na 01 april 2020. Zijn dan de dan de bepalingen (zoals bijvoorbeeld het zelf bepalen van het lesonderwerp) nog van kracht zoals die golden vóór 01 april 2020?

Nee, bij de uitvoering de WRM-examens en dus ook bij het afnemen van een praktische begeleiding moet IBKI uitgaan van de bepalingen die in de, op dat moment geldende wet- en regelgeving zijn vastgelegd. De huidige bepalingen gelden tot en met 31 maart 2020, de nieuwe bepalingen gaan met ingang van 01 april 2020 in. IBKI moet met ingang van 01 april 2020 de examens afnemen op basis van de gewijzigde wet- en regelgeving. De oude wet- en regelgeving is dan niet meer van toepassing.

Gaan de theoriebijscholingen door?
Waar kan je informatie halen omtrent geldigheid bevoegdheidspas, stagepas en eerder behaalde certificaten?
Je kunt mailen naar info@ibki.nl om je vraag te stellen.

Meer weten?
Je kunt altijd contact met ons opnemen via mail.