Een eigen rijschool starten

Heb je inmiddels je diploma voor rijinstructeur in the pocket en overweeg je nu om je eigen rijschool te starten? Dan helpen we je graag op weg. Er staan je namelijk een hoop keuzes te wachten. Een eigen rijschoolonderneming is niet zomaar wat. Het brengt de nodige overwegingen, kosten en vereisten met zich mee. Hieronder hebben we een handig overzicht voor je gemaakt.

Je rijschool volledig zelfstandig of onderdeel van een franchise?
Wanneer je besluit om als rijinstructeur een eigen rijschool te starten dan heb je twee opties. Zo kan je er allereerst voor kiezen om een volledig zelfstandige rijschool te starten. Je schrijft je dan in bij het CBR en de Kamer van Koophandel als rijschoolonderneming en gaat zelf aan de slag met het werven van leerlingen. Je geniet van de volledige vrijheid als zelfstandig rijschoolondernemer. De marktomstandigheden zijn op dit moment optimaal om meteen succesvol te zijn.

Een andere optie is dat je franchisenemer wordt. Ook word je marketing en administratie uit handen genomen. Het nadeel wat hieraan vasthangt is dat er een entree fee wordt gevraagd. Deze kan soms wel oplopen tot zo’n € 15.000. Ook dien je een deel van je omzet af te dragen aan het bedrijf waar jij je bij aansluit. Deze bedragen kunnen in de praktijk zo hoog oplopen, dat het veel beter is om als rij-instructeur in loondienst aan de slag te gaan. Een aantal landelijke franchiserijscholen heeft een slechte naam gekregen.

Ondernemingsplan
Wanneer je eenmaal je keuze hebt gemaakt is het belangrijk om een ondernemingsplan op te stellen. Dit plan omschrijft je organisatie, de marketing en financiën. Je geeft antwoord op vragen als: Wie ben je en wat voor soort rijschool wil je zijn? Hoe ga je naamsbekendheid genereren en welke middelen zet je daarbij in? En welke investeringen zijn er nodig om alles te verwezenlijken? Op internet zijn diverse voorbeelden te vinden.

Inschrijven
Om een eigen rijschool te mogen starten dien je jezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. De kosten hiervoor: € 50,00. Hiervoor dien je al een naam voor je rijschool bedacht te hebben. Verder vragen ze bij het inschrijven om een geldig legitimatiebewijs, een bankafschrift en een uittreksel uit het bevolkingsregister.

Ook moet je een inschrijvingsovereenkomst met het CBR ondertekenen. Je krijgt dan toegang tot het online reserveringssysteem, zodat je de examens voor je leerlingen kunt aanvragen.

De lesauto
Wanneer alles zo ver geregeld is, moet er natuurlijk ook een lesauto aangeschaft worden. Je hebt dan drie opties. Je kunt een nieuwe lesauto kopen, een tweedehandse lesauto kopen of een lesauto leasen. Veel starters kiezen ervoor om een tweedehands lesauto aan te schaffen. Voor je leerlingen maakt het vaak niet zoveel uit of de lesauto nieuw is of niet. Het gaat ze vooral om de kwaliteit van de rijlessen. De lesauto moet wel een courant model zijn. Wat voor auto je uiteindelijk ook koopt, deze zal aan een aantal vereisten moeten voldoen:

Dubbele bediening: een tweede koppeling- en rempedaal. Kosten ca. € 600.
Extra spiegels: de leerling of verkeer kan dan beter bekeken worden. Kosten ca. € 60.
L-bord op het dak: het overige verkeer ziet dan duidelijk dat het om een lesauto gaat. Kosten vanaf ca. € 60.
Verzekering
Een eigen rijschool starten brengt de nodige risico’s met zich mee die niet zelf te dragen zijn. Denk maar aan een ongeval waarbij je lesauto total loss wordt verklaard. Het is daarom van belang dat je goed verzekerd bent. Als je een privéauto als lesauto gaat gebruiken, dan kun je de schadevrije jaren meenemen. Deze gebruik je dan voor de lesautoverzekering.

Opleiding rijschoolondernemer
Een goede rijinstructeur maakt nog geen goede ondernemer. Wil je als zelfstandig rijinstructeur aan de slag dan zal je ook verstand moeten hebben van ondernemen. Als je nog niet veel weet van ondernemen dan bieden wij de mogelijkheid om een ondernemersopleiding tot rijschoolondernemer te volgen. Onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen zijn onder andere:

Stichten van een onderneming;
Een lesauto kopen of leasen;
Online rijschoolmarketing;
Belastingen en aftrekposten;
Lesprijscalculatie.
Deze opleiding duurt 2 dagen en je hoeft geen examen af te leggen. Meer informatie omtrent onze opleiding rijschoolondernemer vind je hier.

Nogmaals, in de rijschoolbranche staan alle seinen op groen. Dat betekent dat het nu het ideale moment is om een eigen rijschool te starten. Wij helpen je daarbij met training, bijscholing en advies op hoog niveau.