Stagiaires begeleiden is een dankbare taak

Stagiaires begeleiden is dankbaar werk. Wij zijn van mening dat het goed is om inhoudelijke stageplaatsen aan te bieden. Gedegen kennisoverdracht is naar onze mening een belangrijk onderdeel van het behouden van de kwaliteit in de rijschoolbranche.

Bekijk het positief
Veel rijscholen willen geen stagiares begeleiden, omdat ze kijken naar de negatieve kanten van de medaille. Zo bestaat er het onterechte beeld dat een rijschool niet verzekerd zou zijn bij schade tijdens een rijles. Ook bestaat het vooroordeel dat “de leerling geen stagiaire zou willen. In deze tijd van ‘meer met minder’ is de neiging om dan ook nog extra tijd te spenderen aan de nieuwe generatie niet bij iedere rijschool aanwezig.

Wat kun je verwachten?
De stagiaire mag je zelf uitkiezen. Waar je op moet letten is de intrinsieke motivatie: wat wil je, wat kun je en wat hoop je te leren. Een stagiaire mag van een stagementor ook iets terug verwachten. Een wekelijkse voortgangsgesprek, waar de voortgang gemeten wordt. Inzet en wil om iemand daadwerkelijk iets bij te brengen. Het is belangrijk is om duidelijk te zijn in de voortgang. Iemand de hemel in prijzen is makkelijk, maar als de bejubelde de benodigde kwaliteiten eigenlijk niet beheerst, ben je als stagementor er medeverantwoordelijk voor dat de stagiaire de lesvaardigheden wel krijgt. Datzelfde geldt voor het iemand negatief beoordelen. Immers, je weet dat de stagiaire nog veel moet leren en je kunt hem dan ook niet beoordelen zoals je een gelijkwaardige collega-rijinstructeur zou beoordelen.

Stagiaires begeleiden: dankbaar en leerzaam
Het begeleiden van stagiaires dwingt je om je eigen manier van lesgeven onder de loep te nemen. Je zit zelf jarenlang in een auto en ontvangt geen reflectie of feedback van een collega. Je leerling vind je leuk, omdat hij geslaagd is. Maar vakinhoudelijk krijg je nooit een terugkoppeling. Het begeleiden van stages kan hierbij wel een rol spelen.

Je leert dan om voor jezelf te kunnen uitleggen waarom je iets doet zoals je het doet. Doe je de goede dingen en doe je de goede dingen goed. De rijprocedure verandert, maar in de media lees je er niets over. De stagiaire is op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen.

Ja, stagiaires begeleiden kan behoorlijk vermoeiend zijn. Ja, het is intensief, omdat je let op zowel de leerling als de stagiaire. Het is ook niet altijd even leuk, zeker niet als er negatieve beoordeling gegeven moet worden. Maar het is erg dankbaar om na de stage te kunnen zeggen: ik heb iemand een goed rugzakje (jouw kennis, jouw enthousiasme) meegegeven.

Het grootste compliment wat je als stagementor kunt krijgen is ‘streng en veeleisend, maar ik heb veel geleerd’. Dan heb je gedaan wat je kon in de 40 uur die je met een stagiaire hebt gehad, en uiteindelijk is dat het doel.

Wil jij ook stagementor worden?
De opleiding stagementor is wenselijk, maar niet verplicht. Het is een tweedaagse bijscholing waarin je leert hoe je een stagiaire goed kunt begeleiden.

Als je je wilt aanmelden als stage rijschool, bel ons dan via 0499-477540. Of stuur een mail naar best@deverkeersacademie.nl.