Meer veiligheid door ADAS in de auto

Meer veiligheid door ADAS in de auto

Meer veiligheid door ADAS in de auto

De automobilist kan te veel vertrouwen op ADAS. De rijinstructeur heeft een belangrijke taak in het opvoeden van de automobilist in het gebruik van ADAS. Of het nu gaat om een rijbewijsleerling of een ervaren automobilist. Kansen volop voor rijscholen. Er kan vanalles misgaan met systemen namelijk. Als het om waarschuwen en/of ingrijpen gaat, doen ze dat in alle gevallen waarin er sprake is van een kritieke situatie? Geven ze geen valse alarmen? Grijpen ze niet in wanneer dat niet moet?

Gedragsadaptatie
Geavanceerde rijtaakondersteunende systemen kunnen het gedrag van de bestuurder veranderen. Een bestuurder kan bijvoorbeeld ten onrechte denken dat nu het systeem in zijn of haar auto zit, hij of zij zelf niet meer zo goed hoeft op te letten en gemakkelijker onder het rijden andere dingen kan gaan doen. Dit wordt gedragsadaptatie genoemd. Sommige ADAS functioneren niet in bepaalde omstandigheden. Zo functioneren Lane Departure Warning systemen bij de huidige stand van de techniek alleen goed als ze de belijning kunnen ‘zien’. Er is daarom ook nagegaan wat de randvoorwaarden zijn waarin de systemen goed functioneren.

Bijscholing met e-learning en praktijk
Omdat de rijinstructeur een belangrijke rol heeft in de opvoeding van de automobilist, heeft De VerkeersAcademie een totaal nieuwe bijscholing ontwikkeld. “ADAS in de Rijopleiding” is helemaal up-to-date en bestaat uit 3 onderdelen:

– e-learning over de werking van verschillende ADAS
– theorie over veiligheid bij het gebruik van ADAS
– praktijk, waarbij in een Tesla de ADAS worden gedemonstreerd.

Wanneer is de bijscholing ADAS
De actuele startdata van de bijscholing ADAS zijn:

Nieuwegein 5 juli
Zwolle 3 november
Nieuwegein 22 november
Best 17 december
Bij aanmelding tot 1 september bedragen de bijscholingskosten 200 euro, inclusief e-learning, praktijkdemonstraties en aan- en afmeldkosten IBKI. Bij aanmeldingen na 1 september brengen we de kosten voor e-learning ad 49 euro apart in rekening.

Wil jij vooroplopen en aan de slag gaan met ADAS, voordat het te laat is? Klik dan op onderstaande button en meld je aan.