Opleiding rijinstructeur: de 10 meest gestelde vragen

Wil je een carrièreswitch doen en lijkt het je wel wat om rijinstructeur te worden? Dan is het wel belangrijk te weten of je geschikt bent voor dit beroep. Daarom even 10 korte vragen en antwoorden over het beroep op een rijtje.

Opleiding rijinstructeur: de 10 meest gestelde vragen

Voor wie?
Welk type mens is geschikt om rijinstructeur te worden? Een goede rijinstructeur is rustig en schiet niet snel in paniek als er iets gebeurt. Daarnaast heeft hij/zij geduld en mensenkennis en kan goed met mensen omgaan.

Wanneer leg je een geschiktheidstest af?
Als je niet de juiste diploma’s hebt om de opleiding tot instructeur te volgen leg je eerst een geschiktheidstest af. Als je hiervoor slaagt kun je meteen beginnen aan de opleiding rijinstructeur.

Is het iets voor jou?
Dat kun je zelf het beste bepalen door informatie in te winnen en te kijken of je aan de eisen voldoet. Maak een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek of meld je aan voor een informatiebijeenkomst bij jou in de buurt. Op die manier weet je het snelste of je ook goed geschikt bent. Of doe hier de test.

Hoe ziet de opleiding tot rijinstructeur eruit?
De opleiding bestaat uit diverse fases waarin de theorie en praktijk behandeld worden. Daarnaast loop je stage om leerlingen te leren rijden.

Hoe snel kun je de papieren behalen?
Afhankelijk van hoe enthousiast je bent en hoeveel tijd je erin kunt en wilt steken kun je via e-learning een instructeurscertificaat al binnen vier maanden behalen. De dagopleiding duurt 5 maanden en de zaterdag- en avondopleiding 7 maanden.

Waar kun je aan de slag?
Na het behalen van de benodigde papieren kun je als rijinstructeur bij een rijschool aan de slag of voor jezelf beginnen. Er is sprake van een groot tekort aan rijinstructeurs. Of je begint je eigen rijschool.

Wanneer loop je stage?
Stage loop je in de derde fase van een opleiding. Je leert zo omgaan met leerlingen en waarop te letten als je lesgeeft.

Waar vind je een stageplek?
Dat gaat heel makkelijk als je de opleiding bij De VerkeersAcademie volgt. Zo hebben we een lange lijst met stagerijscholen in heel Nederland. Je kunt ons ook vragen alles te regelen. Dat heet stagebemiddeling. Wij ontzorgen je dan helemaal rondom de stage.

Voor welke lessen kies je?
Je kunt kiezen voor een dagopleiding of een opleiding op zaterdagen of de avonduren. Ook kun je kiezen voor e-learning, waarbij je voor de praktijk natuurlijk wel naar De VerkeersAcademie komt. Waar ook veel studenten voor kiezen is Blended Learning. Je combineert dan e-learning en klassikaal onderwijs.

Wat kost de opleiding tot rijinstructeur?
Wij hebben alle kosten overzichtelijk voor je op een rijtje gezet op de rijinstructeur opleiding pagina onder het kopje “investering”.

Meer weten?
Ga naar de opleidingspagina of maak een afspraak.