Met je auto door het hoge regenwater, tot welke hoogte kan dat zonder schade?

Na de extreme regenval van de afgelopen dagen zijn er ongetwijfeld automobilisten die voor een dilemma stonden: doorrijden of omrijden? Maar tot welke hoogte kun je eigenlijk door het water rijden zonder schade?

Met je auto door het hoge regenwater, tot welke hoogte kan dat zonder schade?

Een verbrandingsmotor zuigt altijd lucht in dat nodig is voor de verbranding. Als er via het luchtfilter water wordt opgezogen is het gedaan met je motorblok. Pas sowieso je snelheid aan als je het risico neemt, want hoe meer snelheid, hoe meer water er opspat.

Waar ligt de grens?

Waar ligt dan de grens? Wat kan nog net en vanaf wanneer loop je precies gevaar? Eerder zei de ANWB daarover dat het antwoord eigenlijk per auto verschilt en dat het te vinden valt in de instructieboekjes. “Je kunt in het algemeen met je auto door een plas waden van 10 tot 20 centimeter. Als je weet dat het bij 20 centimeter blijft, past dan je snelheid aan. De snelheid moet eruit: hoe sneller je rijdt, hoe meer water opspat.”

Elektrische auto’s

Elektrische auto’s zijn over het algemeen goed bestand tegen vocht en water. Ze kunnen probleemloos door plassen rijden en zijn zo ontworpen om contact met hoog water te weerstaan. Natuurlijk gaat dat niet zonder de mogelijke risico’s dus raden we je dit af. Alleen al omdat je de controle over het voertuig kunt verliezen en een vergrootte kans hebt op aquaplaning.
Drive safe!