Met een elektrische lesauto kun je je volledig focussen op het rijden

Wouter is de tweede Nederlander die in een elektrische lesauto examen deed tijdens zijn opleiding tot rijinstructeur. De student van De VerkeersAcademie stond na zijn examen opgelucht voor de camera voor een interview.

Allereerst vroegen we hoe het was gegaan. Wouter: “Het is heel goed gegaan. Positief. Een goede beoordeling. Alle bijzondere verrichtingen gingen goed. Ik ben er erg blij mee.”

Met een elektrische lesauto kun je je volledig focussen op het rijden

Wat Wouter opviel is dat rijden in een elektrische lesauto vooral veiliger is. “Je hoeft niet te schakelen en hebt dus altijd beide handen aan het stuur. Je kunt je dus volledig focussen op het rijden.”

De VerkeersAcademie is van mening dat rijinstructeurs-in-opleiding al tijdens hun opleiding kennis maken met de nieuwste rijhulpsystemen. Hoe was die kennismaking voor Wouter? “De auto waar ik mee gereden heb zat vol met nieuwe systemen zoals de adaptive cruisecontrol en de dodehoekherkenning. Wat ook handig en veilig is, is de achteruitrijcamera. Je moet wel in je spiegels en om je heen blijven kijken. Want je kunt op die systemen niet blind gaan varen.”

Ook bij het lesgeven zal Wouter voordeel halen uit het lesgeven in een elektrische of hybride lesauto. “Dat regeneren van energie, waarbij je energie opwekt bij het remmen, als een soort dynamo. Daardoor hoef je minder vaak te remmen. We hebben dus geleerd om eigenlijk met 1 pedaal te rijden (one pedal driving, red.).”

Op de rijopleiding kijkt Wouter dus tevreden terug. “Dat was heel compact eigenlijk. Ik doe de opleiding via e-learning en direct nadat ik had aangegeven mijn rijproef te willen doen werd ik ingepland. De hele rijopleiding en het examen viel binnen anderhalve week en dat was veel sneller dan ik verwacht had. En daar ben ik blij mee, want nu zal ik sneller mijn opleiding af kunnen ronden.”

We feliciteren Wouter met het behaalde resultaat. En als bedankje voor het meewerken aan de pilot ontvangt hij van ons gratis “Het handboek voor de rijinstructeur”.