Lesauto: kopen of leasen?

Je hebt hard gestudeerd en eindelijk is het dan zover. Je krijg je WRM-bevoegdheidspas en mag jezelf vanaf nu rijinstructeur noemen. Nu moet er natuurlijk nog een lesauto gekocht worden. Maar hoe maak je nu een goede keuze? Ga je een lesauto kopen of toch liever leasen? Wij geven je graag uitleg over de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden die je hebt.

De mogelijkheden
Als het eenmaal zover is en je op het punt bent gekomen om een lesauto aan te schaffen, dan heb je drie mogelijkheden:

Je kunt een nieuwe lesauto kopen
Je kunt een tweedehandse lesauto kopen
Of je gaat een lesauto leasen
De meeste starters maken de keuze om een tweedehandse lesauto te kopen. Voor je leerlingen maakt het eigenlijk niet zoveel uit of de lesauto nieuw is of niet. Het gaat ze vooral om de kwaliteit van de rijlessen. Maar eerlijk is eerlijk, de auto moet wel courant zijn en er leuk uit zien. Het oog wil tenslotte ook wat en uiteindelijk is je lesauto hét visitekaartje van je rijschool.

Een (nieuwe) lesauto kopen
Het grootste voordeel van het kopen van een (nieuwe) lesauto is dat de auto echt van jou is. Mocht je stoppen met je rijschool, dan hoeft de auto niet weg en kun je hem privé gaan gebruiken. Als er een krasje in komt is het je eigen keuze of je het laat repareren of niet. Wanneer je een lesauto leaset of huurt dan heb je die keuze niet en ben je verplicht om het te laten repareren en de onkosten uit je eigen zak te betalen. Het nadeel van het kopen van een (nieuwe) lesauto is dat je zelf verantwoordelijk bent voor alle onderhouds- en reparatiekosten. Omdat je de lesauto dagelijks veel gaat gebruiken, kunnen deze kosten behoorlijk oplopen. Ook dien je rekening te houden met de afschrijving van je lesauto.

Personenauto laten ombouwen tot lesauto
Je kunt ervoor kiezen om je auto om te laten bouwen tot lesauto. Vanwege de verkeersveiligheid is het belangrijk dat je dit laat doen bij een kundig en erkend bedrijf. Ook is het verstandig om van te voren bij het CBR te checken of desbetreffende automodel is toegelaten om omgebouwd te worden. Zo wordt een Ford Mondeo bijvoorbeeld al niet geaccepteerd. Je kunt een personenvoertuig al vanaf € 720 laten ombouwen.

Dubbele bediening: plaatsing van een tweede rempedaal en koppelingspedaal. Soms heeft een lesauto ook nog een tweede gaspedaal. Kosten ca. € 600.
Extra spiegels: de leerling of verkeer kan dan beter in de gaten gehouden worden. Kosten ca. € 60.
L-bord op het dak: het overige verkeer ziet hierdoor duidelijk dat het om een lesauto gaat. Kosten vanaf ca. € 60.
Een lesauto leasen
Als je ervoor kiest om een lesauto te leasen dan zijn de belangrijkste voordelen dat je in een nieuwe auto rijdt en een goed inzicht hebt wat betreft je vaste maandelijkse kosten. In deze kosten zitten de kosten verwerkt voor afschrijving, allrisk verzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie, onderhoud en banden. De enige kosten die je daarnaast nog zelf betaald is de brandstof, eventuele verkeersboetes en een eigen risico bij schade. Het grootste nadeel van het leasen van een lesauto is de betaling van de fiscale bijtelling.

Korting ontvangen
Tegenwoordig kun je bij een groot aantal automerken lesauto’s kopen tegen aantrekkelijke prijzen. Ze geven je korting of bieden je gratis een professionele dubbele bediening aan. Met name de merken Kia, Ford en Hyundai hebben zich de afgelopen jaren steeds meer toegelegd op de rijschoolbranche.

Kosten berekenen
Om een goede afweging te kunnen maken tussen het kopen of leasen van een lesauto, is het belangrijk om alle kosten inzichtelijk te krijgen. Om je goed op weg te helpen hebben we een handige spreadsheet voor je ontworpen waarmee je op eenvoudige wijze de totale kosten kunt berekenen die je kwijt bent bij het kopen van een (nieuwe) lesauto. Je kunt de sheet hier gratis downloaden.

Vragen
Kom je er zelf niet uit en heb je echt geen idee of je nu een lesauto moet kopen of leasen? Dan zijn wij er om je te helpen. Wij staan in goed contact met de beste leveranciers en brengen je graag met hen in contact. Dat is het voordeel van het volgen van een studie aan De VerkeersAcademie. Voor meer informatie kun je ons bereiken op het nummer 030 – 604 25 14 of een e-mail te sturen naar info@deverkeersacademie.nl.