Kosten lesauto kopen of leasen

Wanneer je een rijschool wilt beginnen, zal je ook een lesauto moeten kopen of leasen. Uit een rondvraag binnen De VerkeersAcademie is gebleken dat veel rijschoolondernemers geen duidelijk beeld hebben van wat ze exact per jaar/maand/uur kwijt zijn aan autokosten. En dat is wél heel belangrijk, want de autokosten bepalen voor een groot deel de lesprijs. Hoe hoger je autokosten zijn, hoe meer lesgeld je zal moeten vragen. Anders loop je inkomsten mis.

Kosten lesauto kopen of leasen

Kostenposten

De kostenposten van een lesauto worden door veel rijschoolondernemers behoorlijk onderschat. We krijgen van onze studenten dan ook regelmatig de vraag welke afschrijvingen er mogelijk zijn. Om te beginnen wordt er onderscheid gemaakt tussen vaste en variabele kostenposten.

Vaste kosten lesauto

  • De vaste afschrijving. Wanneer je een lesauto koopt wordt het voertuig minder waard naarmate het ouder wordt (vaste afschrijving) en door het aantal kilometers dat er mee gereden wordt (variabele afschrijving).
  • Verzekering. Zorg er in ieder geval dat het ‘lesautogebruik’ benoemd wordt op de polis. En let goed op waarvoor je wel/niet verzekerd bent. Zo ben je als rijschoolondernemer bijvoorbeeld verplicht om voor de examens een goede inzittenden dekking (SVI) te hebben.
  • Motorrijtuigenbelasting. Zolang het kenteken van de lesauto op jouw naam staat dien je deze belasting te betalen.
  • Onderhoud carrosserie en diversen. Hierbij moet je denken aan wasbeurten van je lesauto en bijvoorbeeld een lidmaatschap van de Wegenwacht.

Variabele kosten lesauto

  • De variabele afschrijving. Wanneer je een lesauto koopt wordt het voertuig minder waard naarmate het ouder wordt (vaste afschrijving) en door het aantal kilometers dat er mee gereden wordt (variabele afschrijving).
  • Brandstof. Deze kosten zijn afhankelijk van het verbruik en de brandstofprijs op dat moment.
  • Reparatie en onderhoud. Hieronder vallen de te verwachten kosten voor bijvoorbeeld servicebeurten en banden.

Behalve bovenstaande kosten is ook het onderhoud van je lesauto een belangrijke kostenpost. Hierbij moet je letten op onderstaande twee punten:

  • De hoeveelheid onderhoud die er nodig is voor je lesauto. Het interval voor onderhoud verschilt per auto. Hoe groter het interval tussen de onderhoudsbeurten, hoe meer dit scheelt in de totale kosten.
  • Kosten reguliere onderhoudsbeurt. Ook hier kan per automerk veel verschil zitten in prijzen. Houd hier rekening mee wanneer je een nieuwe lesauto aan gaat schaffen. Een goedkope auto kan hierdoor in het gebruik zomaar ineens veel duurder uitpakken. En dat is natuurlijk zonde.

Lesauto kosten spreadsheet

Denk je erover na om een lesauto te kopen of leasen dan is het belangrijk om eerst alle kosten goed inzichtelijk te maken. Om je daarbij te helpen kun je HIER een handige online spreadsheet downloaden. Hiermee kun je op eenvoudige wijze de totale kosten berekenen die je kwijt bent bij het kopen van een (nieuwe) lesauto. We hebben de sheet al ingevuld met voorbeeldbedragen.

Spreadsheet downloaden