Succesverhaal: José Mientjes

Na 30 jaar achter het stuur te hebben gezeten in regio Utrecht als buschauffeur, besloot José Mientjes uit Odijk (55) het roer om te gooien: ze werd rijinstructeur. Een lang gekoesterde wens ging in vervulling en daarmee trad ze in de voetsporen van haar vader. “Ik doe weer wat ik leuk vind, en dat geeft me vertrouwen in de toekomst. Ik wil oud worden in dit beroep!”

Succesverhaal: José Mientjes

Een andere afslag

De kans is groot als je uit de regio Utrecht komt, dat je ooit bij de José bent ingestapt. Maar liefst 30 jaar reed José namelijk als buschauffeur in regio Utrecht. Wegens omstandigheden kwam José thuis te zitten en besloot ze een langekoesterde wens in vervulling te laten gaan: ze meldde zich aan voor de klassikale dagopleiding in Nieuwegein. “Dat ik thuis kwam te zitten gaf me echt een knauw, ik was niet blij meer met wat ik deed en wilde weer zin krijgen in de toekomst. Het aanmelden voor de rijinstructeur opleiding was een stap in de goede richting. Daarmee trad ik in de voetsporen van mijn vader die rijinstructeur is geweest bij defensie.”

Leren en afleren

“Ik moest ontzettend wennen om weer in de schoolbanken te zitten. Ik voelde me weer helemaal een scholier zoals vroeger haha! Ik heb het echt heel erg naar me zin gehad op de opleiding. De humor, het lesgeven van de docenten, de leerlingen, super! Ik heb wel moeite gehad met het praktijkonderdeel. Ik heb in al die jaren als buschauffeur mezelf natuurlijk een rijstijl aangeleerd die moeilijk af te leren is. Ineens moest ik bepaalde gewoontes en handelingen weer gaan afleren. Dat was erg wennen maar zorgde ook voor hele grappige situaties”.

Alle lichten op groen

“Ik heb mijn stage gedaan bij Bruinsma. Daar heb ik echt een heerlijke tijd gehad. Mijn stagebegeiding was echt perfect en ben dan ook heel erg blij dat zij mijn werkgever zijn geworden. Alles voelt gewoon goed nu. Ik heb mijn eerste week achter de rug en krijg al zoveel positieve stimulans, dat ik weer hoopvol ben naar de toekomst. Het contact met de leerlingen is echt geweldig. De interactie met mijn passagiers in de bus kan ik echt niet vergelijken met de 1-op-1 contacten die ik nu heb met mijn leerlingen.”

De volgende halte

“Ik voel me weer onderdeel van en dat voelt goed. Ik wil hier oud worden. Ik geniet nu lekker van de eerste maanden als rijinstructeur en kan niet wachten om mijn leerlingen te zien groeien. Wat mijn volgende stap gaat zijn? Haha, die weet ik al! Ik wil volgend jaar mijn diploma gaan halen als businstructeur. Mijn leerlingen van de B meenemen in de bus lijkt me heel leuk. Ze laten ervaren wat de ruimte op de weg is en hoe je beweegt door het verkeer met een bus lijkt me geweldig. Jullie gaan dus nog van mij horen!”

Je ook laten omscholen tot rijinstructeur? Bekijk alle informatie op de opleidingspagina!