Jaarlijkse verdubbeling RIS-instructeurs door rapport Roemer

Uit cijfers van De VerkeersAcademie blijkt dat het aantal nieuwe instructeurs dat zich specialiseert in de Rijopleiding in Stappen (RIS) sinds 2020 jaar op jaar verdubbelt. Voor heel 2023 verwacht directeur Gijs Kantelberg dat meer dan 200 rijinstructeurs deze bijscholing volgen. Het CBR ziet eenzelfde ontwikkeling.

Jaarlijkse verdubbeling RIS-instructeurs door rapport Roemer

Volgens Kantelberg moet de verklaring vooral worden gezocht in het rapport ‘Van Rijles naar Rijonderwijs’ van de Commissie Roemer: “Daarin wordt geadviseerd over het invoeren van een modulaire rijopleiding, het werken met een portfolio en het certificeren van instructeurs. Dat zijn allemaal elementen die al in de RIS zitten. Steeds meer instructeurs kennen de conclusies en aanbevelingen van Roemer, wachten niet langer af en zetten hun bijscholing in om nu al klaar te zijn voor de toekomst.”

Hoger slagingspercentage

Bij De VerkeersAcademie volgden 25 instructeurs in coronajaar 2020 de RIS-bijscholing, een jaar later 49 en vorig jaar waren dat er 101. Halverwege 2023 staat de teller al op 115 en de prognose voor heel dit jaar ligt boven de 200. “Navraag bij het CBR leert dat de belangstelling voor RIS inderdaad groeit,” aldus Kantelberg. “Zij sorteren daar ook op voor door extra RIS-begeleiders en -examinatoren op te leiden. De RIS heeft zich intussen bewezen en de weerstand die veel instructeurs in eerste instantie hadden, verdwijnt. Leerlingen die via de Rijopleiding in Stappen bij het CBR komen, hebben een fors hoger slagingspercentage dan traditioneel opgeleide kandidaten. Niet voor niets staat de RIS al sinds 2010 centraal in onze instructeursopleiding. We willen het beste voor onze studenten, voor hun toekomstige leerlingen en voor de verkeersveiligheid. En dat is exact wat de RIS biedt.”

Je ook laten opleiden tot RIS-rijinstructeur? 22 augustus starten we met de opleiding in Best!