In memoriam: Henk Ruiter

Met grote verslagenheid hebben wij kennisgenomen van het overlijden van onze zeer gewaardeerde collega Henk Ruiter.

Sinds augustus 2008 was Henk Ruiter docent bij De VerkeersAcademie. Daarvoor verzorgde hij al ondernemersopleidingen voor eigen rijders bij ons. Dat combineerde hij met zijn baan als WRM-examinator bij het IBKI. Sinds augustus 2008 was hij in vaste dienst als docent.

Henk had een passie voor verkeer. Zo werkte hij bij de politie, had hij een eigen rijschool in Tiel, werkte hij als examinator bij het CBR en het IBKI en sloot hij zijn carrière af bij ons.

Henk kon prachtige anekdotes vertellen over zijn werkzame leven. Zoals over de krakersrellen en de rellen tijdens de kroning van Beatrix. Ondanks de spannende momenten die dat met zich meebracht, rolden de tranen over zijn wangen van het lachen. Bij zijn toehoorders ook overigens.

In al die jaren bij De VerkeersAcademie heeft Henk honderden transportondernemers opgeleid. De kennis die daarvoor nodig was had hij zelf opgedaan in de tijd dat hij zijn eigen rijschool had. Hij verzorgde daar transportopleidingen en stond zelf voor de klas. Voor de klas staan was zijn passie. Dat merkte je aan alles. De bevlogenheid tijdens het geven van lessen. Maar ook de betrokkenheid bij zijn studenten. Henk was een meester in het omgaan met verschillende mensen. Droge stof kon hij met praktijkgerichte voorbeelden en een gezonde dosis humor toch levendig brengen.

Ook heeft hij duizenden rijinstructeurs geëxamineerd, opgeleid en bijgeschoold. Henk was de eerste docent die een 100% score haalde met een klas. Dat betekende dat alle studenten van die klas voor alle drie de theorie-onderdelen van de opleiding tot rijinstructeur de eerste keer slaagden. Dat maakte ons trots. Henk vond al die aandacht daarvoor maar poeha. Hij vond dat hij zijn werk maar gewoon deed.

Henk verzorgde dus zijn lessen met passie. Over financieel management, over rijangst, over verkeerswetgeving en over onderwijskunde. Zowel de theorie als de praktijk. Als Henk kon lesgeven was hij in zijn element. Hadden we bij e-learning een clip nodig met extra uitleg over een begin- en eindbalans? Henk ging staan en vertelde in 1 keer wat de student moet weten. Dat is slechts weinigen gegeven.

Derde kerstdag 2017 ontving ik een telefoontje van Henk. Het ging niet goed met hem. Hij was erg ziek en moest zich ziekmelden. Maar steeds hield hij mij, maar vooral ook zichzelf voor: ik kom terug voor die klas. Weer zagen we die passie. Die strijdlust. Lesgeven ging niet meer. Meehelpen met het schrijven van leerstof soms nog wel. En nog steeds die passie. Die strijdlust is gebleven tot het einde aan toe. Maar er was geen sprake van een strijd. Dit was het lot. Met hem is een kei van een docent heengegaan. Een vakidioot.

Op 15 oktober is Henk 66 jaar geworden en ging hij officieel met pensioen. Vandaag is hij in kleine kring begraven in Zwolle.

Vaarwel, Henk. Mijn collega’s en ik gaan je missen.

Gijs Kantelberg