Hoe word je motorinstructeur

De afgelopen jaren is het aantal mensen dat hun motorrijbewijs heeft gehaald flink gestegen. En dat is niet zo verwonderlijk. Motorrijden groeit nog steeds in populariteit. Wist je dat ook het aantal ouderen dat hun motorrijbewijs haalt enorm gestegen is?. Ben je al rijinstructeur, hou je van motorrijden en wil je van je hobby je beroep maken? Volg dan de opleiding tot motorinstructeur. Hierdoor vergroot je als instructeur ook je doelgroep. De opleiding tot motorinstructeur bestaat ut een aantal fases die je moet doorlopen. Hieronder beschrijven we ze stap voor stap.

Fase 1: de theorie en praktijk
Als je begint aan de opleiding tot motorinstructeur start je met fase 1. Om fase 1 te doorlopen volg je zes dagen theorie en praktijkles. Heb je weinig tijd? Dan zou je de theorie ook door middel van zelfstudie kunnen bestuderen.

Wat kun je verwachten tijdens Fase 1:

• Tijdens Fase 1 leer je theorie van de rijtaak (1.A),

• Verkeersbeheersing (1.B)

• Voertuigbeheersing (1.C).

• Aan het eind van fase 1 maak je drie examens: een theorie-examen van 25 vragen, een rijproef en een examen voor de bijzondere verrichtingen.

Leuke bijkomstigheid is dat je tijdens de praktijklessen en examens gebruik maakt van je eigen motor. Ben je geslaagd voor alle onderdelen van Fase 1, dan krijg je vrijstelling voor Fase 2. Je stroomt dus meteen door naar Fase 3 voor onder andere een praktijkstage.

Wat kun je verwachten tijdens Fase 3
Als je geslaagd bent voor Fase 1 kun je meteen starten met fase 3. Dit onderdeel van de opleiding tot motorinstructeur neemt twee maanden in beslag.. Tijdens deze twee maanden loop je praktijkstage en leer je om zelf praktijklessen te geven. Dit is natuurlijk waar jij naar toe hebt gewerkt. Heb je Fase 3 goed doorlopen dan ben je geslaagd. Je mag dan je bevoegdheidspas voor de motor in ontvangst nemen.

Het examen
Je moet beschikken over rijbewijs A om aan de examens te mogen deelnemen. A1 of A2 is niet voldoende. De opleiding wordt afgesloten met een staatsexamen. Dit wordt afgenomen door INNOVAM, dit is het officiële exameninstituut voor de Nederlandse rijschoolwereld.

Toelatingseisen
Het is voor veel instructeurs een droom om ook motorinstructeur te worden. Wees daarom goed voorbereid op de theorie. Je kunt deze al van tevoren thuis bestuderen .Om met deze vervolgopleiding te kunnen starten dien je al in het bezit te zijn van een instructeurscertificaat categorie B.

Aanmelden
De opleiding duurt 3 maanden en je kan de theorie via klassikale lessen volgen of via e-learning. De klassikale lessen starten in januari, april en september. E-learning kan gestart worden wanneer jij dat wilt.

Motorinstructeur worden doe je via De VerkeersAcademie. Hier kun je je aanmelden voor de opleiding tot motorinstructeur.