Hoe word je motorinstructeur?

Er zijn veel fanatieke motorrijders in Nederland. Sommigen daarvan rijden 4 seizoenen per jaar op de motor. Bij nacht en ontij. Voor hen is er de mogelijkheid om van hun hobby hun beroep te maken. De VerkeersAcademie biedt hen de kans om motorinstructeur te worden. We geven hieronder antwoord op de vraag: hoe word je motorinstructeur?

Zorg voor een instructeurscertificaat
Om met een motor te mogen rijden hoef je niet perse eerst een B-rijbewijs te hebben waarmee je met een auto mag rijden. Voor een motor heb je een rijbewijs A nodig. Als je echter motorinstructeur wilt worden dien je reeds in het bezit te zijn van het instructeurscertificaat voor rijbewijs B.

Kijk hoe je de opleiding wilt volgen
Een opleiding tot motorinstructeur kun je bij De VerkeersAcademie op verschillende manieren volgen. Je kunt kiezen voor e-learning. Daarbij kom je voor de praktijkmodules voertuigbeheersing, verkeersbeheersing en het geven van een praktijkles wel naar school. Je kunt de theorie ook volgen via onze praktijkgerichte klassikale opleiding. Deze start in januari, mei en september.

De opleiding tot motorinstructeur
Motorinstructeur worden doe je door 4 examens te behalen. Omdat het hierbij gaat om 3 praktijkexamens is de opleiding tot motorinstructeur zeer praktijkgericht.

Het eerste examen, van fase 1A, is een theorietoets. Hierbij leer je meer over de techniek van de motor, de voertuigeisen, kleding, veiligheid op het gebied van motorrijden en de rijprocedure: hoe moet een leerling bij het CBR rijden om te slagen voor zijn examen voertuigbeheersing en verkeersdeelneming. Je krijgt hier bij het IBKI 25 vragen over.

Het tweede examen, fase 1B, is verkeersbeheersing. Dit examen laat zich het meest vergelijken met het rijexamen bij het CBR. Echter gaat het hierbij om het laten zien van een demonstratierit. Kun jij alle verkeersopgaven dusdanig uitvoeren, dat je meteen aan de leerling laat zien hoe hij of zij het moet doen.

Het derde examen van fase 1, 1C, is het examen voertuigbeheersing. Hierbij moet je alle oefeningen foutloos uitvoeren. 1 fout kan al een herexamen betekenen. Dat is de reden dat we bij De VerkeersAcademie ook hier veel aandacht besteden aan jouw voertuigbediening.

Vrijstelling
Tijdens de opleiding tot motorinstructeur krijg je vrijstelling voor fase 2, onderwijskunde. Dat betekent dat wanneer je de drie examens van fase 1 succesvol hebt afgelegd, je direct naar fase 3 gaat. En weet je waar we trots op zijn? Dat in 2018 ALLE kandidaten voor dit examen in 1x geslaagd zijn.

Tijdens deze fase gaan we jou leren hoe je een praktijkles moet geven. Een bijzondere verrichting of een verkeersles. Wat jij wil. Tegelijkertijd loop je 20 uur stage bij een motorrijschool. Aan het einde van het intensieve lesprogramma bij De VerkeersAcademie en je stagerijschool, geef je een motorpraktijkles. En zoals we al zeiden: dan ben je daar echt klaar voor: in 2018 slaagden namelijk alle studenten van De VerkeersAcademie.

Opleiding uit meer fases
Wil jij meer weten over de opleiding tot motorinstructeur? Lees dan de opleidingspagina of maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek. Of bel direct: 030 – 604 25 14 Aanmelden voor de volgende opleiding kan natuurlijk ook. Vul dan deze tabel in.