Hoe word je instructeur voor de aanhangwagen?

Nu de economie stevig doorgroeit is de vraag naar het aanhangerrijbewijs heel groot. Zowel in de bouw als in de transport. Maar ook particulieren halen steeds vaker hun E-rijbewijs. Bijvoorbeeld om met een caravan of paardentrailer te mogen rijden.

Wanneer heb je een speciaal rijbewijs voor een aanhanger nodig?
Indien een aanhanger minder dan 750 kilo weegt of in combinatie met de auto die je ervoor hangt minder dan 4250 kilo mag je er met een gewoon B-rijbewijs mee rijden. Weegt deze meer dan heb je er een speciaal BE rijbewijs voor nodig. Omdat een dergelijke aanhanger vaak groot is wordt ermee rijden moeilijker en dien je dit goed aan te leren. Veel mensen hebben een dergelijk rijbewijs nodig voor hun werk in de bouw.

Alleen maar fase 1
Als je mensen wilt leren hoe ze met een dergelijke aanhanger kunnen leren rijden en manoeuvreren kun je daar een speciale opleiding voor volgen. Deze opleiding kun je bij De VerkeersAcademie. De opleiding bestaat uit één fase waarin je zowel de theorie als de praktijk van het rijden met een aanhanger leert. De opleiding wordt afgesloten met een examen en indien je daarvoor slaagt mag je rijlessen met een zware aanhanger geven.

Theorie en praktijk spelen een belangrijke rol
Uiteraard is de praktijk uitermate belangrijk als je rijdt met een grote aanhanger want je dient er goed mee uit de voeten te kunnen en er mee te leren parkeren en dergelijke. Daarnaast speelt de theorie een belangrijke rol omdat je mensen dan naast het leren rijden met een volle en lege aanhanger kunt bijbrengen wat de regels zijn voor het laden en hoe dit het beste gedaan kan worden. Zo dient een aanhanger op de juiste manier geladen te zijn zodat het gewicht goed verdeeld is maar de lading zet je ook vast en dient in veel gevallen voorzien te zijn van een net dat je eroverheen spant.

Vergroot het aanbod met E achter B
Vroeger kregen mensen die een rijbewijs B haalden het E-rijbewijs er direct bij maar dit is tegenwoordig niet meer het geval. Wil je als rijinstructeur je leerlingen de mogelijkheid bieden ook goed met een zware aanhanger te leren rijden? Dan volg je daarvoor de opleiding zodat je E achter B mag aanleren. Op die manier wordt je aanbod als rijschoolhouder groter en kunnen de leerlingen voor verschillende rijbewijzen bij jou terecht.

Haal je je lesbevoegdheid CE, dan ontvang je gelijktijdig je lesbevoegdheid BE.

Kijk hier voor de mogelijkheden