Help, er komt sneeuw aan. 14 tips voor het autorijden bij sneeuw en gladheid.

Vanaf vanavond krijgen we te maken met hevig winterweer. Het zal flink gaan sneeuwen als we de weersvoorspellingen mogen geloven. De sneeuw houdt aan tot en met zondag. In de dagen erna is er kans op matige tot strenge vorst in de nachten en in de middag temperaturen die liggen onder het vriespunt. Met dit weer is het belangrijk om goed voorbereid de weg op te gaan.

Trouwens, onderstaande foto is genomen tijdens onze bijscholingstrip in Zweeds Lapland.

Help, er komt sneeuw aan. 14 tips voor het autorijden bij sneeuw en gladheid.

Snelheid

Het is belangrijk om je snelheid aan te passen op de omstandigheden. Mocht je onverhoopt remmen dan kun je met een aangepaste snelheid je auto ook bij gladheid snel tot stilstand brengen.

Afstand

Houd meer afstand dan je normaal gezien zou doen. Mocht je voorganger plotseling remmen dan heb je bij gladheid een langere remweg nodig om op tijd tot stilstand te komen. Daarbij is het ook onverstandig om op het laatste moment in te voegen, zo voorkom je ongelukken.

Remmen

De beste manier om bij gladheid te remmen is door de motor terug te schakelen naar een lagere versnelling. Rijd je een ABS dan moet je zowel je rem als je koppeling tegelijk intrappen. Mocht je tijdens het remmen rare geluiden hoor of je rempedaal voelen trillen dan hoeft je niet te schrikken. Het antiblokkeersysteem zorgt er dan voor dat je wielen blijven draaien en je kunt blijven sturen.

Kijk vooruit

Probeer zover mogelijk vooruit te kijken om te zien wat je medeweggebruikers doen, zodat je hier tijdig op kunt inspelen. Op het moment dat je even afgeleid bent en ineens het verkeerslicht op rood springt of een kind de straat oversteekt is de kans groot dat je te laat reageert. En dan kunnen er vervelende ongelukken gebeuren.

Slippen

Mocht je onverhoopt in de slip raken aan de voorkant trap dan direct de koppeling in, laat het gas los en stuur in de richting waar je naar toe wilt gaan. Indien je auto aan de achterkant in de slip raakt stuur dan tegen.

Bochten

Voorkom zoveel mogelijk het remmen in bochten. Je doet er het beste aan om je gas los te laten om vaart te minderen en pas weer gas bij te geven wanneer je de bocht uit bent. Trek niet aan je stuur, maar laat de auto rustig over de weg glijden en stuur daarbij in de juiste richting. Op deze manier voorkom je slipgevaar.

Rustig optrekken

Moet je vanuit stilstand wegrijden bij sneeuw of op een gladde weg? Geef dan niet te veel gas, en laat de koppeling rustig opkomen. Lukt dit niet dan is het verstandig om weg te rijden in je tweede versnelling.

Benut autosporen

Rijd in de autosporen van de auto’s voor je en stuur goed mee. Zo volg je zonder glijpartijen de gebaande weg.

Grip in sneeuw

Je kunt het beste rijden in ‘verse’ losse sneeuw dan in aangereden sneeuw. In verse sneeuw heb je namelijk meer grip op de weg. Houd hier rekening mee en pas je rijgedrag hier op aan.

Draag geen jas

Een jas in de auto kan bij sneeuw en kou heerlijk warm zijn, maar veilig is het niet. Doordat je een dikke winterjas draagt blijft er teveel ruimte tussen jou en je gordel zitten, daarnaast heb je ook minder bewegingsruimte met je armen. Dat is niet veilig. Het is daarom het beste om je dikke winterjas in de auto uit te trekken.

Verwijder sneeuw van je schoenzolen

Als je in de auto stapt met flink wat sneeuw onder je schoenzolen dan zorgt dit er logischerwijs voor dat je sneller over de pedalen uitglijdt. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen, vooral wanneer je moet afremmen. Klop daarom altijd even je schoenen schoon tegen de rand van je auto voordat je instapt en gaat rijden.

Verwijder sneeuw van je dak

Vergeet niet om de sneeuw van je autodak te vegen voor je vertrek. Bij hoge snelheid kan dit namelijk van je dak vliegen en zo een gevaar vormen voor het verkeer dat achter je rijdt. Je kunt zelfs een boete krijgen voor het rijden met een besneeuwde auto.

Rijd op winterbanden

Indien de temperatuur zakt tot onder de 7 graden Celsius zijn winterbanden de veiligste optie om mee rond te rijden. Winterbanden zorgen voor meer grip op de weg en een kortere remweg. Desondanks moet je altijd rekening houden met de weersomstandigheden waarin je rijdt. Winterbanden hebben een zachtere structuur dan zomerbanden. Het is om die reden erg belangrijk om de bandenspanning goed bij te houden, anders verliezen de winterbanden hun nut.

Noodpakket

Zorg er altijd voor dat je een noodpakket in de auto hebt liggen, mocht de rit onverhoopt anders lopen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een thermosfles thee, water, snacks (mueslirepen) en een warme deken.