Succesverhaal: Dyanne Oude Elferink

Na 18 jaar lang vlieguren te hebben gemaakt bij KLM, de laatste 2 jaar als purser, maakt Dyanne (41) inmiddels vlieguren op vaste grond, als rijinstructeur. Na een vrijwillig vertrek bij KLM wegens haar zwangerschap, koos ze vorig jaar om zichzelf om te scholen tot rijinstructeur. En tegen al haar verwachtingen in hebben de twee totaal uiteenleggende beroepen een hele hoop gelijkenissen.

Succesverhaal: Dyanne Oude Elferink

Met beide benen op de grond

Na 18 jaar te hebben gevlogen, waarvan de laatste 2 jaar binnen de functie als purser, stond Dyanne voor een nieuwe uitdaging. “Na mijn zwangerschap stond ik aan het begin van een nieuwe stap binnen mijn carrière. Ik wist niet zo goed waar ik moest beginnen maar ik wist al wel dat een 9 tot 5 baan niks voor mij is. Zo ben ik 18 jaar niet geweest en dat ga ik ook niet worden. Na een speurtocht online, kwam ik bij het CBR uit. Daar zochten ze nog examinatoren. Maar na even te hebben gepolst besloot ik toch verder te kijken en kwam ik uit bij De VerkeersAcademie. Na een online informatiebijeenkomst te hebben bijgewoond ben ik enthousiast geraakt en ben ik mij gaan inschrijven voor de dagopleiding in Zwolle.”

Terug de schoolbanken in

“Het studeren ging mij goed af! Ik heb van nature een goede discipline en ben planningstechnisch ook wel op orde. Dat is ook wel nodig want met een druk privéleven en een gezin, moest ik echt de uurtjes voor mezelf goed plannen. Maar uiteindelijk was het prima te combineren. Ik heb vooral plezier gehad in de lessen waarbij ik leerde omgaan met verschillende soorten karakters en hoe ik mezelf het beste kan opstellen.”

Verbazingwekkend veel overeenkomsten

Eenmaal begonnen met haar stage bij Rijschool Wattel begon het allemaal goed vorm te krijgen. “Ik merkte dat ik groeide in mijn kunnen en dat ik veel overeenkomsten begon te zien met mijn vorige baan als purser. Purser en rijinstructeur zijn hebben namelijk veel dingen gemeen: begeleiden, motiveren, inleven, zelfstandig kunnen werken, flexibel zijn en elke dag een andere crew of leerling hebben waar je een relatie mee opbouwt. Een totaal ander vakgebied, maar met dezelfde competenties. En dat vind ik tof.”

Elke dag een feestje

Inmiddels is Dyanne alweer 2 maanden in haar functie als rijinstructeur. “Ik heb het onwijs naar mijn zin en ik krijg leuke feedback van mijn leerlingen. Ik werk graag aan een goede 1-op-1 relatie waar ik lekker mijn ding in kan doen en er een feestje van kan maken. Ik heb bijvoorbeeld onlangs een leerling opgehaald voor haar eerste rijles op haar verjaardag. Ik kom dan uiteraard aanrijden met ballonnen! De komende twee jaar wil ik mij vooral focussen op persoonlijke groei en dat mijn leerlingen altijd met plezier naar hun rijles gaan. Het is een fijn beroep waarin ik de vrijheid en voldoening krijg die ik hoopte te vinden.”

Je ook laten omscholen tot rijinstructeur? Bekijk alle informatie op de opleidingspagina!