De herfst is begonnen: vijf tips hoe je veilig de weg op gaat

Het is weer herfst! Dagen worden korter, bladeren kleuren mooi rood-geel, en eekhoorns vullen hun wintervoorraad aan. Maar het kan ook gevaarlijk zijn op de weg, met gladde bladeren en laaghangende zon. Daarom delen we vijf tips om veilig met je auto over te komen.

De herfst is begonnen: vijf tips hoe je veilig de weg op gaat

Condens op de ruiten

Dit zorgt voor slecht zicht rondom. Ja, we doen de ramen open en dicht en misschien de achterruitenwisser een keer aan. Maar daarmee worden niet je hele voorruit en je buitenspiegels schoon.

De verwarming aan in de auto is in de herfst wel lekker. Veel moderne auto’s hebben goede luchtsystemen en dan verdwijnt eventuele condens net zo snel als dat het opkomt. Maar in oudere auto’s is condens vaak een probleem. Een anti-condensdoek, spons of trekker in je dashboard bewaren is dan ook geen overbodige luxe. Een auto-ontvochtiger kan ook goed helpen. Een ander trucje is een paar druppels afwasmiddel of scheerschuim (ja echt) op een doek doen en daar je autoruiten van binnen mee ontvetten.

Laaghangende herfstzon

Er is niks zo vervelend dan om tegen de zon in te kijken als je aan het autorijden bent. In de herfst hangt de zon al snel wat lager en dan kan je er flink last van hebben. Zorg dus dat je een goede zonnebril in de auto hebt liggen, bij voorkeur met polariserende glazen. Die kleuren mee wanneer het licht verandert en filteren goed.

Pas daarnaast je snelheid aan. Als je minder ziet, kun je ook minder snel reageren op de gebeurtenissen voor je neus. Dit zorgt voor slecht zicht rondom. Ja, we doen de ramen open en dicht en misschien de achterruitenwisser een keer aan. Maar daarmee worden niet je hele voorruit en je buitenspiegels schoon. De verwarming aan in de auto is in de herfst wel lekker. Veel moderne auto’s hebben goede luchtsystemen en dan verdwijnt eventuele condens net zo snel als dat het opkomt. Maar in oudere auto’s is condens vaak een probleem. Een handig trucje is om een paar druppels afwasmiddel of scheerschuim (ja echt) op een doek doen en daar je autoruiten van binnen mee ontvetten.

Onderhoud

Zorg dat je auto klaar is voor de herfst en de winter. Kijk of je accu in goede conditie is. Als het kouder wordt kunnen de prestaties van een accu afnemen. Laadt bij indien nodig of verwissel voor een nieuwe. Controleer of je ruitenwissers nog goed zijn en de vloeistof is bijgevuld. Met alle regen en de bijbehorende modder zul je die wel nodig hebben in de winter. Check ook je lichten. Het wordt niet alleen sneller donker, maar ook bij laaghangende zon kan een tegenligger je beter zien met de lichten aan. Ook bij mist, altijd lichten aan.

Natte bladeren

Het kan in de herfst flink regenen. Dat kan zorgen voor aquaplaning. Dan ‘drijven’ de banden op het wegdek, omdat er teveel water op de weg ligt. Pas je snelheid aan als je ziet dat er veel regenwater in de rijsporen blijft liggen. Merk je toch dat je auto wegtrekt of minder grip heeft? Laat het gas los (ga niet plotseling remmen), hou je stuur recht (niet teveel sturen) en de auto zal zijn grip weer terugvinden.

Ander probleem zijn natte bladeren, spiegelglad zijn die. Zorg dus voor banden met een goed profiel, dan heb je meer grip. Check ook of de banden goed op spanning zijn. En, niet onbelangrijk, zorg dat je schoenzolen droog zijn als je gaat rijden, dan glij je niet van de pedalen af.

Rukwinden

Wees bedacht op harde wind. In de herfst kan de wind opeens keren of uit een verraderlijke hoek komen. Laat je snelheid zakken en houdt het stuur met twee handen vast. Wees alert op de snelweg. Als je een vrachtauto inhaalt, kan er daarna namelijk een rukwind komen. Op bruggen, viaducten en wegen door open gebieden waait het ook vaak harder.

Bekijk ook nog even deze video met tips van onze zuiderburen… ‘kalm aan op de baan!