Kent jouw leerling de betekenis van deze dashboardlampjes?

Tijdens het lesgeven gaat ineens een oranje waarschuwingslampje branden op je dashboard. Maar wat is de betekenis van dat symbooltje? Kun je gewoon doorrijden met je lesauto of moet je direct de auto aan de kant van de weg zetten?

Uit onderzoek is gebleken dat 60 procent van de Nederlandse automobilisten de betekenis van de waarschuwingslampjes op het dashboard niet kent.

De waarschuwingslampjes in de auto verschillen van kleur. Deze kleuren hebben allemaal een andere betekenis om duidelijk te maken wat er fout gaat of kapot is. Bij wit gaat het om een aanwijzing of aanbeveling. De kleur groen betekent: dit systeem werkt naar behoren.

De meeste waarschuwingslampjes hebben twee varianten: een oranje en een rode kleur. Bij een oranje waarschuwingslampje kun je in principe nog even doorrijden naar de dichtsbijzijnde garage. Als een rood waarschuwingslampje gaat branden, zet je auto dan meteen aan de kant.

Leerzaam voor rijbewijsleerlingen
Op deze website zie je de 64 meestvoorkomende dashboardlampjes en hun betekenis. Een rijinstructeur zal de meeste wel kennen, maar rijschoolleerlingen zullen dit heel leerzaam vinden.