Begin je eigen rijschool; 3 tips voor het goed bijhouden van je boekhouding

Als je je eigen rijschool bent gestart dan zal je er snel achter komen dat een goede boekhouding essentieel is. Daarmee voorkom je dat je jezelf dubbel inplant. Daarnaast moet je rekening houden met het pakket de leerling heeft afgenomen en hoe de betalingen verlopen. Natuurlijk is het ook makkelijk als je kunt regelen dat de ene les eindigt in de buurt van waar de volgende les begint. De boekhouding moet dus efficiënt zijn, correct en up to date. Vervolgens kun je thuis ook nog bezig met de nodige administratie wat betreft de financiële boekhouding. Alleen als je dit alles goed onder controle hebt kun je ervoor zorgen dat je hier een minimaal gedeelte van je tijd aan hoeft te besteden. Hier vind je 3 tips die je zouden kunnen helpen je boekhouding actueel te houden.

Stel niets uit
Uitstellen is nooit een goed idee als je je eigen boekhouding doet. Het is beter om er ’s avonds toch nog even een half uurtje voor te gaan zitten dan dat je je werk doorschuift naar de volgende dag. Zo voorkom je ook dat je bijvoorbeeld in het weekend achter de computer plaats moet gaan nemen om te werken. Zorg ervoor dat je hier elke dag of week tijd voor inplant en dat je deze tijd ook neemt.

Ontwikkel een systeem
Natuurlijk moet je als rijschoolleraar een agenda hebben met daarin al je lessen en afspraken, maar je kunt het beste een goed systeem ontwikkelen waarmee je alles structureel bijhoudt. Het kan verstandig zijn te investeren in speciaal voor rijscholen ontwikkelde software. Hierin vind je vaak een digitale agenda. Maak je hier een verandering in, dan zal de leerling ook direct op de hoogte worden gesteld. Ook krijg je dan een makkelijk te bedienen programma waarmee je facturen kunt versturen, je uren kunt registreren en de kilometerstand kunt invoeren. Op die manier bespaar je jezelf niet alleen een boel tijd en moeite, maar kom je ook zeer professioneel over en ben je ook echt klaar als je laatste les is afgelopen.

Bewaar je administratie 7 jaar
Het is ook verstandig om één keer in de zoveel tijd je administratie volledig vast te leggen en op te slaan. Je bent namelijk verplicht om alle gegevens te kunnen laten zien tot en met 7 jaar terug. Als de belastingdienst hier een keer om vraagt dan moet je dit aan kunnen tonen. Maar het is voor jou ook handig als je te allen tijde kunt terugkijken en informatie op kunt zoeken. Met een goede boekhouding kun je meer tijd besteden aan lesgeven, kom je professioneel over en creëer je meer vrije tijd voor jezelf.