ADAS verplicht in rijexamen; De VerkeersAcademie is er nu al klaar voor

Omgaan met Advanced Driver Assistance Systems (ADAS, ook wel rijhulpsystemen genoemd) wordt een eis in het examen voor WRM-instructeur en rijbewijskandidaat. Dit betekent automatisch dat de rijscholen hier aandacht aan moeten besteden in de rijopleiding voor alle rijbewijscategorieën. Dat schrijft het vakblad Rij-instructie.

ADAS verplicht in rijexamen; De VerkeersAcademie is er nu al klaar voor

Dit voornemen heeft minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora Van Nieuwenhuizen, zo blijkt uit een uitgebreide beleidsreactie op het OvV rapport “Wie stuurt? Verkeersveiligheid en automatisering in het wegverkeer.” Hierin gaat zij onder andere uitgebreid in op de kansen die ADAS bieden voor de verkeersveiligheid.

De VerkeersAcademie is er klaar voor
Rijinstructeurs in opleiding van De VerkeersAcademie worden nú al klaar gestoomd op het gebied van ADAS. In de opleiding tot rijinstructeur leert hij of zij niet alleen alle theorie over ADAS. Ook tijdens de rijlessen leert de rijinstructeur de ADAS op een veilige manier gebruiken. En ook leert de rijinstructeur hoe hij het gebruik van ADAS aan zijn leerling overbrengt.

Rijinstructeurs scholen zich bij
Ook voor bestaande rijinstructeurs is er al een bijscholing. De VerkeersAcademie koppelt de theorie direct aan de praktijk. En dat kan, omdat alle lesauto’s van De VerkeersAcademie volledig zijn uitgerust met ADAS. Zo leer je de theorie direct in de praktijk te gebruiken.

Aanmoedigingen van minister Van Nieuwenhuizen
De minister moedigt de rijschoolbranche alvast aan om ADAS in de opleiding te integreren: “Naast de eisen aan het voertuig vragen ook de vaardigheden van de menselijke bestuurder aandacht. De rol van de bestuurder is de afgelopen jaren al veranderd door introductie van rijhulpsystemen en zal de komende jaren nog verder veranderen. Er wordt gewerkt aan een integrale testmethodiek voor rijhulpsystemen waarin kennis, vaardigheden en capaciteiten van de bestuurder worden betrokken. Voor nieuwe bestuurders worden rijhulpsystemen meegenomen in de rijopleiding opdat zij weten wat rijhulpsystemen wel en niet kunnen en hoe je met deze systemen omgaat.”

Geen ontkomen aan
Kortom: binnen de rijscholenbranche wordt nog steeds discussie gevoerd of je wel of geen lesauto met ADAS moet hebben en daar wordt hiermee een eind gemaakt. Met deze reactie van de minister is er geen ontkomen meer aan.

Rijhulpsystemen binnenkort in alle auto’s verplicht
Op dit moment worden al steeds meer auto’s voorzien van deze rijhulpsystemen. Zelfs een auto als de nieuwe Hyundai i10 die bivakkeert in het A-segment, zit er al vol mee. Vanaf mei 2022 worden alleen nog nieuwe voertuigen goedgekeurd als ze beschikken over een flinke reeks rijhulpsystemen en vanaf mei 2024 gaat deze verplichting gelden voor alle nieuw geregistreerde auto’s.