11 tips om de hitte in de auto te overleven

Wat is het heet, he? Jouw lesauto is misschien voorzien van airco dus dan is de hitte nog wel te weren. Jouw (oud-)leerlingen rijden echter niet in zo’n mooie wagen. Die hebben misschien zelfs geen airco. En ook zij moeten de hitte in de auto zien te overleven. Dat kan. Daarom hebben we 11 tips op een rij gezet. Voor jou en voor hen.

11 tips om de hitte in de auto te overleven

Zet twee ramen open en laat de auto doorwaaien
Het is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt als de hitte je onderweg teveel wordt: een raampje openzetten. Als je niet alleen een raam voorin, maar ook een raam achterin openzet (diagonaal, dus links voor en rechts achter of andersom), waait je auto pas echt goed door.

Sluit een ventilator aan op je aanstekerplug
Is er een gebrek aan rijwind, omdat je in de file staat, dan wil je ook verkoeling. Ventilators koop je al voor minder dan een tientje.

Leg een handdoek over je bekleding en dashboard
Donkere bekleding vangt warmte op. Dat kun je voorkomen door lichte handdoeken over je bekleding en dashboard te leggen. Zo stap je een stik frisser in en voorkom je dat je donkere interieur warmte aantrekt.

Drink genoeg en neem water mee
Neem een koelbox mee en zorg dat je genoeg drinkt. Water is het beste, want dat kun je eventueel ook over je hoofd gieten als je de hitte echt niet meer trekt.

Plak zonwerende folie op je ramen
Beter nog is voorkomen dat de warmte je auto in komt. Dat doe je bijvoorbeeld met zonwerende folie, waardoor het zonlicht meteen (deels) gereflecteerd wordt. Let er wel op dat je nog naar buiten kunt kijken, want te donkere raamfolie is strafbaar.

Dress down: trek zo weinig mogelijk kleding aan
Trek niet meer aan dan een t-shirt en een korte broek, zodat je zelf zo min mogelijk warmte vasthoudt. Niet te bloot, want je kunt een boete krijgen in sommige landen.

Neem natte washandjes mee
Niet om je gezicht te verkoelen, maar om over de ventilatieroosters te leggen. Zo blaast de ventilatie namelijk meteen koudere lucht de auto in. Neem er een paar mee, zodat je er de hele rit mee vooruit kunt.

Trek je schoenen uit
Het voelt misschien een beetje raar, maar trek je schoenen en sokken eens uit. Je lichaam voert veel warmte af via je voeten en dat gaat natuurlijk een stuk beter als je geen schoeisel draagt.

Vries flesjes water in
Bevroren flesjes water zijn uitermate handig. Je kunt ze in je nek leggen voor directe verkoeling of bij je voeten leggen, zodat het ventilatiesysteem je auto verder kan verkoelen. Doe dat laatste in ieder geval niet tijdens het rijden, want dat kan andere, nog veel gevaarlijkere situaties opleveren. Is het ijs gesmolten? Het water is altijd nog koel genoeg om op te drinken.

Plan je autoritjes goed
Als je de hitte wilt ontwijken, is het natuurlijk niet slim op de heetste tijdstippen in de auto te stappen. ’s Ochtends is het koel genoeg om zonder problemen naar je werk te rijden en ook ’s avonds wordt autorijden al snel een stuk draaglijker. Houd ook rekening met drukte op de weg: niets is vervelender dan vast staan in de file, terwijl de temperatuur alleen maar verder oploopt.

Laat je ramen een klein stukje open
Zet je ramen een centimetertje open als je de auto in de zon parkeert, ook als het buiten 30 graden is. Dat is namelijk nog steeds een stuk koeler dan de temperatuur ín je auto, waar het wel twee keer zo heet kan worden. Kijk wel even om je heen of je parkeert in een veilige buurt, want inbraken zijn voor eigen risico.

Bron: autoblog