Hoe word je rijinstructeur?

rijinstructeur worden

Misschien ben je momenteel werkzoekend of heb je juist wel een baan, maar heb je al een tijd het gevoel dat je daar niet goed tot je recht komt. Je wilt wat anders. Iets nieuws. Een baan met veel afwisseling, waar niet één dag hetzelfde is en je elke dag weer nieuwe mensen ontmoet. Een baan waar je alle vrijheid van de wereld hebt, omdat je zelf je werktijden kunt bepalen. Een baan als rijinstructeur.

Maar hoe word je nou rijinstructeur?

Als je rijinstructeur wilt worden, dien je daarvoor een opleiding te volgen. De opleiding tot rijinstructeur bestaat uit drie fases: Fase I, Fase II en Fase III. Tijdens deze drie fases leg je in totaal vijf examens af. Bij De VerkeersAcademie is de instructeursopleiding klassikaal, via blended learning of als e-learning te volgen. Afhankelijk van de gekozen lesmethode kun je al binnen vier maanden je WRM-pas (diploma rijinstructeur) op zak hebben. 

  • Klassikale lessen: als je kiest voor klassikale lessen, dan kom je één of twee maal per week naar school. Dit kan doordeweeks, maar ook op zaterdag. Je bereidt je thuis voor op de klassikale lessen. Tijdens de lessen in de klas toetsen we de leerstof en bespreken we je behaalde resultaten. Heb je eerder hup nodig? Dan kun je jouw docent gewoon mailen of bellen.
  • Blended learning: bended learning staat voor de ideale studiemix tussen klassikaal onderwijs en studeren via het internet. Je komt eens per twee weken op donderdag naar school. Ben je doordeweeks te druk? Dan is het ook mogelijk om eens per drie weken op zaterdag naar school te komen. In de tussentijd bereid je jezelf thuis voor op de volgende les en maak je huiswerk.
  • E-learning: Met de e-learning bepaal je zelf waar en wanneer je leert. Het lesmateriaal is hetzelfde als bij klassikaal onderwijs. Alle toetsen maak je online. De antwoorden krijg je direct op je scherm te zien. Zo weet je meteen of je de leerstof voldoende beheerst. Tijdens de praktijkmodules op één van onze vestigingen leer je de theorie direct om te zetten in de praktijk.

Toelatingseisen instructeursopleiding

Om je aan te kunnen melden voor de opleiding tot rijinstructeur categorie B, dien je in het bezit te zijn van het volgende:

  • Een schooldiploma op minimaal LBO/VMBO-niveau; of
  • Een vergelijkbaar buitenlands diploma (vertaald en gewaardeerd naar het Nederlandse onderwijssysteem); en
  • Een kopie van je rijbewijs.

Inhoud opleiding

Wij maken leren leuk! Geen saaie lange verhalen in de klas. Maar werken aan praktijkopdrachten met medestudenten. Zó leer je pas écht les te geven. De opleiding tot rijinstructeur bestaat uit de volgende onderdelen en examens:

Fase I

Fase I bestaat uit twee onderdelen: 1A en 1B. Aan het eind van onderdeel 1A leg je een theorie-examen af met 60 meerkeuzevragen. Tijdens Fase 1A leer je alles op het gebied van:

  • Verkeerswetgeving;
  • Rijprocedure B;
  • Veiligheid;
  • Milieu.

Fase 1B betreft een praktijkmodule waarbij je wordt uitgenodigd voor rijlessen vanaf de opleidingslocatie. Data voor deze rijlessen worden altijd in overleg met jou ingepland, maar vinden daarbij wel plaats binnen de vaste lesdagen. Uiteindelijk leg je een rijexamen af bij het IBKI. Al onze vestigingen liggen op maximaal 500 meter afstand van het exameninstituut. Je maakt tijdens de lessen en het examen altijd gebruik van voertuigen van De VerkeersAcademie.

Fase II

Na het succesvol afronden van Fase I, volgt Fase II. Ook deze Fase bestaat uit twee onderdelen: 
Fase 2A: de voorbereiding op de rijles, theorie-examen van 60 vragen.
Fase 2B: het verzorgen van de rijles middels coaching, theorie-examen van 60 vragen.

Fase III

Indien je deze vier examens met goed gevolg aflegt, word je ingepland voor de praktijkmodule van Fase III. Tijdens deze laatste fase leer je in kleine groepjes van maximaal drie leerlingen hoe je als aankomende rijinstructeur een praktijkles moet geven. Ook hier maak je gebruik van voertuigen van De VerkeersAcademie. Daarnaast loop je 40 uren stage bij een rijschool. 

Diploma

Zodra je jouw stage succesvol hebt afgerond, ben je klaar en ontvang je jouw diploma als rijinstructeur. Je bent via ons direct RIS gecertificeerd en kunt meteen als (RIS-)rijinstructeur aan de slag. Dit kan in loondienst, maar ook door een eigen rijschool te starten. Er zijn volop rijschoolvacatures waar je op kunt solliciteren. De meeste studenten van De VerkeersAcademie vinden al tijdens hun opleiding een leuke baan!

Salaris rijinstructeur

Als je besluit om rijinstructeur te worden, wil je natuurlijk ook weten wat je per maand aan salaris kan gaan verdienen. Je inkomsten zijn afhankelijk van een aantal factoren. In loondienst ontvang je een ander salaris dan wanneer je een eigen rijschool start. In het artikel "Wat verdient een rijinstructeur?" geven we een uitgebreide uitleg over het salaris.

Rijinstructeur worden

Voor rijinstructeurs is volop werk. Door de toenemende drukte neemt het aantal vacatures in snel tempo toe. Het CBR heeft het bijvoorbeeld nog nooit zo druk gehad. Wil je na het lezen van dit artikel ook rijinstructeur worden of nog meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Onze studentenservice is bereikbaar op het telefoonnummer 030 – 604 25 14. Je kunt ook een mail sturen naar info@deverkeersacademie.nl. We staan je graag te woord.

Vraag hieronder onze gratis studiegids aan