Zero tolerence voor alcohol achter het stuur na het behalen van een rijbewijs

Als het aan de nieuwe Belgische minister van Mobiliteit Francois Bellot (MR) ligt, zullen jongeren die pas hun rijbewijs hebben geen druppel alcohol mogen drinken. In zijn beleidsverklaring staat dat jongeren te maken krijgen met een nultolerantie tijdens de eerste drie jaar na het behalen van hun rijbewijs.

“Studies wijzen uit dat het gebruik, zelfs van slechts een beetje alcohol, gevaarlijker is wanneer dat gepaard gaat met onervarenheid achter het stuur”, zegt Bellot. “Daarom zal ik voor alle nieuwe bestuurders, een nultolerantie inzake alcohol invoeren gedurende de eerste 3 jaar na het behalen van het rijbewijs.”

Veel weerstand tegen maatregelen alcohol in het verkeer te beperken
Vlaamse coalitiepartners N-VA, CD&V en Open VLD zijn tegen de maatregel. UIt studies blijkt dat bestuurders die tussen 40 en 50 jaar oud zijn het vaakst onder invloed rijden. Ook voor Jong N-VA kan dit niet door de beugel. “Jongeren worden al beschouwd als risicogroep voor hun verzekering” zegt jongerenvoorzitter Tomas Roggeman. “Dat is al een aanzienlijke financiĆ«le druk. Het zou verkeerd zijn om nu ook nog parallelle verkeersregels te gaan invoeren. Jong of oud: niemand mag dronken achter het stuur. Dit soort discriminatie hoeven wij als jongeren niet te pikken”.

Maatregelen tegen alcohol in het verkeer invoeren wordt lastig
Of deze maatregel wordt ingevoerd moet nog blijken. Open VLD is evenmin voorstander van een nultolerantie voor onervaren bestuurders. Federaal Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu zei dat ze ook wil dat we het aantal verkeersdoden halveren, maar dat ze op dit moment niet overtuigd is. “Ik wil eerst cijfers, ik wil eerst objectieve gegevens”- aldus Lahaye-Battheu.

Bijscholing voor rij-instructeurs over het effect van alcohol, medicijnen en drugs in het verkeer
In Nederland bestaat een training voor rij-instructeurs die ze bewust maakt van de gevolgen van het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen in het verkeer. De VerkeersAcademie kiest daarbij voor de ruime ervaring van rij-instructeurs van hulpdiensten. Zij worden vaak geconfronteerd met de directe gevolgen: van comazuipen en doorgedraaide jongeren die high zijn tot aan ernstige gevolgen van verkeersongelukken die veroorzaakt zijn door dronken bestuurders.

Deze bijscholing voor rij-instructeurs telt mee voor 2 dagdelen bijsscholing. Actuele startdata vind je hier.

Meer informatie over de inhoud van deze zeer interessante training bij De VerkeersAcademie vind je hier.