Zelfrijdende auto bedreigt rijscholen niet

Zelfrijdende auto’s kunnen onze maatschappij ingrijpend veranderen. Of dat gebeurt hangt af van hoeveel de auto daadwerkelijk zelf kan maar ook van wat de consument wil. Worden auto’s een tweede luxe huiskamer of blijft een bestuurder noodzakelijk?

Chauffeur blijft aan het stuur
Ook de deeleconomie is van invloed. Als veel mensen zelfrijdende voertuigen en ritten gaan delen verandert dit het verkeer- en vervoersysteem radicaal.

Dit zijn een aantal conclusies uit het rapport ‘Chauffeurs aan het stuur?- Zelfrijdende voertuigen en het verkeer en vervoersysteem van de toekomst’ van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). In dit rapport worden vier scenario’s voor een toekomstig verkeer- en vervoersysteem met zelfrijdende auto’s beschreven. Deze beelden verschillen van elkaar op het vlak van techniek en acceptatie (oftewel hoe ‘automatisch’ wordt de zelfrijdende auto?) en in de mate waarin consumenten willen delen (van autobezit en van ritten).

Volledig zelfrijdende auto komt er niet
De beelden maken duidelijk dat volledig automatisch rijden niet vanzelfsprekend is. In twee van de scenario’s wordt dat stadium helemaal niet bereikt. Hierin houden mensen in de stad hun handen aan het stuur. Alleen op de snelweg kan de auto de rijtaken helemaal zelf overnemen.

Aangezien de betuurder dus zelf blijft rijden zal een rijopleiding noodzakelijk blijven. De vergelijking met een vliegtuig is daarmee snel gemaakt: het kan zelfstandig vliegen, maar toch zijn er nog steeds twee piloten die het besturen.

Download hieronder het hele verslag van het KiM.

http://www.kimnet.nl/publicatie/chauffeur-aan-het-stuur