Wintertijd: hier moet je op letten in het verkeer

Vannacht gaat de klok weer een uur terug. Door het ingaan van de wintertijd vindt een groot deel van de avondspits plaats in het donker. En dat betekent dat we weer extra goed moeten opletten. De VerkeersAcademie zet de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij.

Meer verkeersslachtoffers in het verkeer
Onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) wijst uit dat het ingaan van de wintertijd is samengegaan met een hoger aantal verkeersslachtoffers en -ongevallen, tijdens een bepaald gedeelte van de dag. Het effect lijkt te kunnen worden verklaard uit het feit dat zich na het ingaan van de wintertijd een aantal maanden lang meer (avondspits)verkeer in schemer en donker afwikkelt. Door het ingaan van de wintertijd valt de duisternis namelijk op een eerder tijdstip op de klok, waardoor van de ene dag op de andere een groter deel van de avondspits in het donker plaatsvindt. Dit heeft waarschijnlijk verkeersslachtoffers als gevolg, omdat ook het risico (aantal letselslachtoffers per afgelegde afstand) duidelijk hoger blijkt te zijn in schemer en donker dan bij daglicht, vooral voor voetgangers.

Check je verlichting
Je herkent het wel als je in het donker rijdt. Veel auto’s hebben verlichting die niet of maar half werkt. Het is alleen daarom al nuttig om je verlichting goed te controleren voorafgaand aan de wintertijd. Dit kan je natuurlijk doen door een collega te laten kijken of de verlichting werkt, terwijl jij deze activeert. Ben je alleen? Parkeer de auto dan voor een groot spiegelend oppervlak. Je ziet zo zelf of alle verlichting nog naar behoren functioneert.

Het gaat hierbij niet alleen om auto’s, maar ook fietsers en voetgangers moeten ervoor zorgen dat de verlichting goed functioneert en dat ze zichtbaar zijn voor andere verkeersdeelnemers.

Verkeerskunde
Dit en andere zaken komen aan bod tijdens de interessante bijscholing Verkeerskunde van De VerkeersAcademie. Ben jij toe aan een leerzame bijscholing? Kijk dan op onze website voor de actuele startdata.