welke lesautos hebben de grootste kans om gestolen te worden

De Stichting Aanpak Voertuig Criminaliteit maakt zich sterk dat de hoeveelheid autodiefstallen de voorbije jaren stelselmatig zijn afgenomen. Toch neemt dit niet weg dat er in het voorgaande jaar in Nederland 11.022 auto’s werden ontvreemd. Hierbij kan in het bijzonder worden vastgesteld dat er een stijging geldt voor diefstallen van jonge auto’s. Vooral de merken BMW, Toyota en Landrover blijken bovendien zeer populair te zijn onder dieven. AVC geeft het advies aan mensen die eigenaar zijn van een autotype welke vaak wordt gestolen om deze te voorzien van een SCM-gecertificeerd beveiligingssysteem. Niet alleen de eerder genoemde merken verschijnen vaak op de radar van dieven, ook voertuigen van de merken Audi, Volkswagen en Mercedes blijken zeer populair.

Nieuwe diefstalmethodes
Recente auto’s beschikken vaak over de nieuwste technieken. Eén van deze nieuwe technieken is de zogenaamde ‘keyless functie’. De komst van dergelijke systemen heeft gezorgd voor een compleet nieuwe diefstalmethode, namelijk ‘Relay Attack’. Door gebruik te maken van deze diefstalmethode is het voor criminelen mogelijk om het signaal van de smart key af te lezen. Vervolgens kan deze tot een afstand van wel enkele honderden meters worden verlengd. Dit zorgt er voor dat in de praktijk de ene crimineel het signaal opvangt van de handzender waarna de tweede persoon die zich in de buurt van het voertuig bevindt de auto opent, start en meeneemt. Je autosleutels liggen in deze situatie nog altijd gewoon op dezelfde plaats, maar helaas geldt dat dus niet voor je auto. Voor dieven is gebruikmaken van de relay attack optie niet in het minst interessant omdat ze de auto zonder braaksporen binnen slechts 20 seconden kunnen stelen.

Voertuigbeveiliging
Gelukkig bestaat er voor eigenaars van een auto een oplossing voor bovenstaand probleem. Men kan er namelijk voor kiezen om de auto uit te rusten door middel van een startonderbreker die beschikt over een eigen autorisatie. Op deze manier wordt het toepassen van de relay attack diefstalmethode onmogelijk. De startonderbreker werkt dan ook onafhankelijk van de keyless functies van het voertuig. Dit zorgt er voor dat de dief eventueel nog wel het voertuig kan ontgrendelen, maar deze niet langer kan starten, laat staan er mee wegrijden. Door gebruik te maken van een SCM gecertificeerd beveiligingssysteem is het dan ook in de praktijk mogelijk om het risico op autodiefstal tot wel 75 procent te verlagen.

De 5 vaakst gestolen lesauto’s in Nederland
Tot slot raakte recent bekend wat nu precies de 5 vaakst gestolen lesauto’s zijn in Nederland. Uit deze lijst valt duidelijk af te lezen welke merken en types er nu het vaakst door criminelen worden uitgekozen. De autotypes staan in een willekeurige volgorde:

Volkswagen Polo

Volkswagen Golf

BMW 1

Seat Leon

Seat Ibiza