Wat past bij jou: vrachtautochauffeur of rijinstructeur?

Ben je gek op autorijden, graag veel en vaak op de weg en overweeg je je beroep ervan te maken? Maar wat past meer bij je, vrachtautochauffeur of rijinstructeur? Wat zijn de verschillen? Waar moet je op letten? Welke opleiding heb je nodig en welke toelatingseisen hebben deze opleidingen. Voor beide beroepen:

moet je goed op de hoogte zijn van de verkeersregels (niet alleen in theorie)
is het handig als je ervan houdt, veel onderweg te zijn
moet je je hoofd koel kunnen houden, ook als er iets anders loopt dan gepland
heb je geen probleem met flexibele werktijden (geen 9 tot 5 mentaliteit)
Rijinstructeur worden of vrachtwagenchauffeur worden is uiteindelijk een zeer persoonlijke keuze. Voor beide beroepen ben je veel op de weg, moet je het voertuig en de verkeersregels perfect beheersen. Asl rijinstructeur heb je een intensiever contact met mensen, als vrachtautochauffeur ben je veel alleen onderweg.

Rijinstructeur (rijbewijs B en rijbevoegdheid)
Een rijinstructeur heeft natuurlijk al een rijbewijs voor hij/zij aan de opleiding tot instructeur begint. Daarnaast zal je de opleiding tot rijinstructeur moeten volgen, je hebt een afgeronde opleiding op minimaal Lbo/VMBO niveau. Zowel theorie (kennis van verkeersregels en auto) als praktijk (lesgeven) komen uitgebreid aan bod in de opleiding. Voor deze functie is het erg belangrijk dat je graag met mensen werkt en houdt van de interactie. Je kunt andere mensen met veel geduld en begrip nieuwe dingen bijbrengen, ook als je hetzelfde een aantal keren herhalen moet. En misschien wel het belangrijkste: je blijft rustig als er iets misloopt. Als rijinstructeur kun je je eigen rijschool beginnen of in loondienst starten.

Vrachtwagenchauffeur (rijbewijs C)
Om vrachtwagenchauffeur te worden ben je gezond en beheers je de Nederlandse taal goed. Je blijft rustig in moeilijke situaties of als het niet zo snel gaat, als jij zou willen. Daarnaast zul je de opleiding tot vrachtwagenchauffeur succesvol moeten afleggen. Vergelijkbaar met de opleiding tot rijinstructeur, bestaat de opleiding tot vrachtwagenchauffeur ook uit drie onderdelen, drie theoretische onderdelen en drie praktische onderdelen. Uiteraard is een belangrijk deel van de opleiding het leren manoeuvreren van de vrachtwagen. Ook het bijhouden van je administratie, efficiƫnt rijden en het bedienen van de laadklep en palletwagen komen aan bod. Voor dit beroep is het belangrijk dat je er tegen kunt alleen te zijn, de verantwoording voor je lading en het voertuig te kunnen dragen en niet vies te zijn van flink veel uren op de snelweg.

Wat je ook kiest: De VerkeersAcademie
Wat je ook wil worden. De VerkeersAcademie heeft de opleiding die bij je past. Met de begeleiding die je nodig hebt om te slagen. En om te studeren zoals jij dat wil: via e-learning of klassikaal. Doordeweeks of op zaterdag.