Waarom begrijpt de leerling mij niet?

Als rijinstructeur ben je de hele dag in contact met je leerlingen, met hun ouders en met examinatoren. Je praat de blaren op je tong. Dat doe je met de beste bedoelingen. Toch zie je vaak dat in die communicatie met anderen misverstanden ontstaan. Vaak onbedoeld. Leerlingen voelen zich onbegrepen, rijinstructeurs weten niet waarom. Er is nu een bijscholing voor rijinstructeurs, die misverstanden tussen leerlingen en rijinstructeurs helpt voorkomen. Maar dat niet alleen. De naam van die bijscholing is “NLP voor rijinstructeurs”.

Nu schrijven we bijscholing. Maar “NLP voor rijinstructeurs” is feitelijk gewoon een opleiding. Dat blijkt ook uit de reacties van rijinstructeurs, die naar volle tevredenheid de opleiding al eerder hebben gevolgd. Het is andere koek dan een bijscholing als “Situatiebevraging”, zogezegd.

Wat is NLP voor rijinstructeurs?
NLP kunnen wij omschrijven als een communicatiemethodiek die ons effectiever en efficiënter leert communiceren. Tijdens de vierdaagse opleiding legt de docent Bernard uit hoe het komt dat leerlingen de meeste gebeurtenissen in het verkeer (nog) niet kunnen overzien en waarom sommige cursisten informatie niet of niet volledig opnemen. Alles heeft te maken met ons brein en de wijze waarop deze externe informatie filtert.

Onze hersenen zijn geprogrammeerd om een beperkt aantal prikkels toe te laten en op het moment dat onze gedachten afdwalen zijn wij minder scherp in het verkeer. Dit proces vindt volledig automatisch plaats legt Bernard uit, maar zodra rijinstructeurs daar bewust van zijn kunnen zij het gedrag van een cursist beter begrijpen en hier op de juiste wijze op inspelen.

Daarnaast is het feit dat men informatie op geheel eigen wijze interpreteert ook een belangrijk gegeven. Ons gedrag is voor slechts 1% gebaseerd op de werkelijkheid. De rest is eigen interpretatie en de manier waarop wij de informatie eigen maken. Leert een rijinstructeur dit begrijpen en toepassen, dan leert hij omgaan met de “filters” van cursisten en wordt informatieoverdracht makkelijker, efficiënter en effectiever.

Rijinstructeurs moeten blijven presteren
Meer dan ooit moeten rijinstructeurs blijven presteren. De concurrentie, opkomst van technologische ontwikkelingen en de steeds moeilijker bereikbare consumenten maken het vak niet gemakkelijker. NLP helpt niet alleen beter en efficiënter te communiceren met cursisten, het helpt rijinstructeurs ook bij het persoonlijke ontwikkeling proces. Hierdoor kunnen wij stellen dat de deelnemers niet alleen investeren in hun vakmanschap als rijinstructeur, maar ook werken aan verbetering en verbreding van het eigen vermogen om op de juiste wijze in het leven te staan.

Hard werken? Waar doe jij het voor?
Bernard ziet als docent rijschoolondernemers graag groeien, maar volgens hem hoeft het wiel niet door iedereen opnieuw uitgevonden te worden. “Door te weten waar je voor staat en wie je bent kan je als ondernemer de juiste beslissingen nemen. Om dit te realiseren moet men werken aan persoonlijke ontwikkeling. Hierbij gaat het niet om wat anderen willen, maar waar jij zelf achter staat en waarvoor je bereid bent te ondernemen. “ – aldus Bernard.

Op 12 september start de eerstvolgende NLP cursus voor rijinstructeurs. Die zit vol. Op 14 november start de volgende opleiding. Daarvan kunnen we melden, dat er nog enkele plekken beschikbaar zijn. Bent u op zoek naar verbreding op zakelijk en persoonlijk vlak? De VerkeersAcademie biedt als enige in Nederland de mogelijkheid om een professionele NLP-training te volgen, die meetelt voor vier dagdelen theoriebijscholing. Voor meer informatie gaat u naar DeVerkeersacademie.nl.