Waar moet een lesauto aan voldoen

Als je erover nadenkt om rijinstructeur te worden is het aanschaffen van een lesauto de belangrijkste stap. Je kunt ervoor kiezen een lesauto te kopen maar leasen is ook een mogelijkheid. Een lesauto moet natuurlijk wel voldoen aan een aantal voorwaarden.

Een lesauto aanschaffen
Om rijinstructeur te worden is het belangrijk dat je beschikt over een lesauto die helemaal voldoet aan de eisen. Naast het kopen of leasen van een lesauto kun je ook een tweedehands auto aanschaffen om de kosten te drukken. Leswagens die voldoen aan de voorwaarden worden elke twee maanden bijgehouden door het CBR. Op deze lijst kun je zien welk merken en modellen auto’s zijn goedgekeurd als lesauto. Houd hier rekening mee als je een auto gaat kopen.

Aan welke eisen moet een lesauto voldoen?
Als eerste moet en lesauto moet een 5-deurs auto zijn. Deze mag niet meer dan vijf zitplaatsen hebben. Je bent als rijinstructeur verplicht om in het verkeer kenbaar te maken dat de auto een lesauto is. Daarom moet op iedere lesauto een dakbord met de letter L geplaatst zijn. De letter L moet wit zijn op een blauwe achtergrond. En dakbord kost tussen de tachtig en tweehonderdvijftig euro. Je kunt een dakbord compleet met belettering bestellen of alleen met de letter L

Dubbele bediening
Het spreekt voor zich dat een lesauto voorzien moet van een gedeeltelijke dubbele bediening om in te kunnen grijpen tijdens de rijles. In sommige lesauto’s bestaat de dubbele bediening uit een koppeling en rem, anderen uit koppeling, rem en gas. De geschatte kosten voor het plaatsen van dubbele bediening liggen rond de zeshonderd euro.

Spiegels op een lesauto
Als rijinstructeur is het natuurlijk belangrijk dat je kunt meekijken en het kijkgedrag van je leerling in de gaten kunt houden. Daarom zijn extra spiegels nodig in je lesauto. De lesauto moet in ieder geval beschikken over een binnenspiegel en een rechterbuitenspiegel..

Je lesauto als examenvoertuig
Wil je je lesauto ook gebruiken als examenvoertuig? Dan moet de auto aan verschillende eisen voldoen. Zo worden er onder andere eisen gesteld aan:

• Het aantal zitplaatsen

• Zittingen

• Dubbele bediening

• Het gezichtsveld

• Ooghoekspiegel: de afmeting van het spiegelglas moet minimaal 4×8 cm bedragen, voldoende afstelbaar, ,geplaatst in de rechter boven- of onderhoek van de voorruit.

Het CBR hanteert de Richtlijn Commissie toelating Examenvoertuigen om te bepalen of een lesauto voldoet aan de voorwaarden die worden gesteld aan een examenvoertuig.