Verkeersorganisaties stoppen met het geven van BROEM-cursussen voor senioren

De organisaties Veilig Verkeer Nederland, BOVAG en ANWB gaan stoppen met het gezamenlijk organiseren van de zogeheten BROEM-cursussen (Breed Overleg Ouderen en Mobiliteit). De cursus zou te kostbaar worden nu gemeenten steeds minder subsidie hiervoor verstrekken. Ook zou de cursus niet meer van deze tijd zijn. Vanaf heden gaan de drie organisaties ieder afzonderlijk verder met het aanbieden van rijvaardigheidstrainingen voor senioren.

BROEM-cursus
De cursus werd voor het eerst gelanceerd in 1992 op initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en had als doel zestig plussers zo lang mogelijk mobiel te houden. Er werd getest op theorie en praktijk, evenals het gehoor en het zicht. Gemiddeld namen er jaarlijks zo’n 10.000 senioren deel aan de rijvaardigheidscursus.

Kostbaar
Het organiseren van zo’n BROEM-dag bracht te hoge kosten met zich mee. Zo dienden er rijinstructeurs aanwezig te zijn voor begeleiding. Voor de hoor- en zichttesten waren er opticiens en audiciens nodig om de testen correct af te nemen. En dan was er natuurlijk ook nog de huur van een locatie die betaald moest worden. Tot 2008 werd de BROEM-cursus nog vanuit een subsidiepotje door de gemeenten bekostigd, maar tegenwoordig is dat niet meer het geval. De subsidiekraan is flink teruggedraaid de afgelopen jaren en inmiddels is de cursus financieel niet meer haalbaar.

Andere cursussen
VVN organiseert sinds april 2015 opfriscursussen. Senioren kunnen door het afleggen van de opfriscursus hun huidige kennis omtrent het verkeer, nieuwe verkeersregels en borden testen. Een WRM gekwalificeerde rijinstructeur geeft uitleg over de theorie. Senioren die de cursus afsluiten met een onvoldoende kunnen ervoor kiezen om een fysieke rijvaardigheidstest te doen van VVN of onder begeleiding van een rijinstructeur een aantal lessen te nemen. Daarnaast is het voor senioren ook mogelijk om een praktijktest af te leggen bij een lokale rijschool. Ook de ANWB en BOVAG Rijscholen bieden inmiddels een dergelijke opfriscursus aan.