Veiliger fietsen in het donker doe je zo!

Nu de dagen korter worden is het voor fietsers van belang om zich beter zichtbaar te maken in het verkeer. Door de jaren heen zijn hiervoor tal van verschillende (nieuwe) mogelijkheden op de markt verschenen. Uiteraard is er de standaard fietsverlichting, maar wat bovendien ook te denken van reflecterende vestjes en knie- en enkelbandjes? Dergelijke kleine en bovendien goedkope accessoires zorgen er omwille van de draaiende bewegingen die ze maken voor dat je in het verkeer als fietser meteen een stuk beter zichtbaar en dus ook veiliger bent.

Basisverlichting alleen niet voldoende
Veel fietsers denken dat ze door het aanzetten van de basisverlichting van hun fiets voldoende zichtbaar zijn. Dat is echter niet correct. Een recente studie die werd uitgevoerd aan de Queensland University of Technology bracht namelijk aan het licht dat het merendeel van de fietsers hun zichtbaarheid in deze situatie sterk overschatten. De meerderheid van de fietsers gaf aan met het aanzetten van de basisverlichting tot 50 meter zichtbaar te zijn terwijl dat in realiteit pas 20 meter is. Dit maakt pijnlijk duidelijk hoe vatbaar fietsers zijn die uitsluitend met basisverlichting rondrijden. De afstand van 20 meter is namelijk precies degene die is vereist voor een auto die rijdt aan 40 kilometer per uur om tot stilstand te komen. Met andere woorden, voor welke auto die sneller rijdt is de fiets met basisverlichting nagenoeg onzichtbaar.

Reflectieve kledij als nuttige of noodzakelijke aanvulling
Jarenlang hebben we het dragen van reflecterende kledij op de fiets afgedaan als onzin. Tegenwoordig kunnen we stellen dat ze een noodzakelijke aanvulling vormt op de basisverlichting om je op een echt veilige manier door het verkeer heen te kunnen bewegen. Daarnaast kan er niet meer uitsluitend gebruik worden gemaakt van reflectieve kledij, wat namelijk ook te denken van reflectieve banden? Fietsers die al deze beschikbare mogelijkheden optimaal benutten zouden zelfs hun zichtbaarheid in het verkeer onderschatten. Zij hebben het vermoeden dat ze tot op 90 meter zichtbaar zijn terwijl dat in de praktijk vaak oploopt tot wel 120 meter.

Extra opvallende details voor je fiets
Na het toepassen van alle reflectieve mogelijkheden op de markt lijkt je fiets reeds op een laagvliegende ufo, maar je kan nog gerust een stapje verder gaan. Ook het toepassen van zogenaamde ‘Revolights’ aan de wielen of het gebruik van een spakencinema groeit aan populariteit. Deze laatste is vooral leuk voor kinderen die op deze manier een extra speels effect aan hun fiets kunnen geven. Het komt de veiligheid dus niet allen ten goede, daarnaast maakt het fietsen ook zomaar even extra leuk!

Inschrijven