Trekkerrijbewijs vanaf 1 juli 2015 verplicht

Trekkerrijbewijs vanaf 1 juli 2015 verplicht. De VerkeersAcademie biedt de instructeursopleiding WRM-T aan. Als u rijlessen voor het trekkerrijbewijs wilt gaan verzorgen neemt u dan contact op met De VerkeersAcademie.

Lees hieronder meer

Op 1 juli 2015 wordt het trekkerrijbewijs verplicht voor alle bestuurders van landbouwtrekkers en zelfrijdende werktuigen. Dat meldt FNV Bondgenoten.

Het is dan niet meer mogelijk om zonder rijbewijs met voertuigen zonder kenteken over de openbare weg te rijden. De minimumleeftijd voor het T-rijbewijs is 16 jaar.

Uitgesteld
Het was de bedoeling dat het T-rijbewijs 1 januari 2015 ingevoerd zou worden, maar dat is met een half jaar uitgesteld. Het wetsvoorstel T-rijbewijs wordt namelijk pas na het zomerreces door de Kamer behandeld.

Huidige situatie
Om op een tractor of trekker te mogen rijden, heb je nu als 18-jarige (of ouder) geen rijbewijs nodig. Als je 16 of 17 jaar oud bent en arbeid verricht met een trekker, moet je wel in het bezit zijn van een trekkerrijbewijs.

Overgangsregeling
Voor de bestaande bestuurders is er een overgangsregeling. Iedereen die vóór 1 januari 2015 een B-rijbewijs heeft behaald, mag hiermee vervolgens voertuigen van categorie T rijden. Ook een trekkercertificaat geeft dat recht. Wel moet het trekkercertificaat binnen één jaar omgewisseld worden voor het T-rijbewijs.

Bij de reguliere verlenging van het B-rijbewijs wordt het T-rijbewijs automatisch bijgeschreven. Het C-rijbewijs geeft ook het recht deze voertuigen te besturen.

Tip voor medewerker zonder rijbewijs
Voor huidige bestuurders van landbouw- of grondverzetmachines die geen enkel rijbewijs hebben, is het aan te raden om vóór invoering van het T-rijbewijs alsnog een trekkercertificaat of een B-rijbewijs te halen.

AOC’s zijn er inmiddels mee bekend dat zij nu veel oudere kandidaten voor het trekkercertificaat krijgen. Anders moet in 2015 het T-rijbewijs gehaald worden, aldus FNV Bondgenoten.

Uitzondering kleine werktuigen
Er is nog wel een uitzondering voor het T-rijbewijs voor kleine werktuigen. Zo zijn bestuurders van LBT’s en MMBS’en die, inclusief verwisselbaar uitrustingsstuk aan de voorkant, niet breder zijn dan 130 centimeter en die worden gebruikt voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen, uitgezonderd van het T-rijbewijs.

Deze voertuigen mogen niet zijn voorzien van de mogelijkheid om een aanhangwagen of getrokken verwisselbare machine te trekken.