Tips om het koel te houden in de lesauto

Als het warm weer is kan hitte in de lesauto een groot probleem zijn. Het is niet alleen onprettig, als het te warm wordt kan het zelfs slecht zijn voor de gezondheid. Als rijinstructeur creëer je graag een fijne omgeving voor je leerlingen. Daardoor leren ze beter en komen ze graag bij jou op les. Gelukkig is er een aantal manieren waardoor je een koele auto kan garanderen.

Zo zorg je ervoor dat je auto koel blijft
De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk om de ramen open te zetten of de airco aan te doen. Als je een rijinstructeur bent dan geef je waarschijnlijk les in een auto die modern genoeg is om te beschikken over airconditioning. Let er wel op dat je nooit de ramen en de airco tegelijkertijd aan hebt staan. Als je ramen openzet dan is het verstandig om ze diagonaal tegenover elkaar open te zetten, bijvoorbeeld het raam linksvoor en rechtsachter. Op die manier zorg je voor de beste airflow en dus de meeste verkoeling. Als het zonnig weer is dan is het een goed idee om de auto in de schaduw te parkeren. Een auto heeft veel ramen dus stralingswarmte van de zon kan makkelijk naar binnen komen. Door de ramen te voorzien van zonneschermen kun je ook voorkomen dat je auto onnodig warm wordt. Daarnaast is het handig om te kiezen voor een auto met een lichte kleur bekleding. Donkere kleuren nemen meer warmte op waardoor de auto warmer zal worden.

Zo zorg je ervoor dat jij zelf koel blijft
Het koel houden van je auto doe je natuurlijk met name voor je leerlingen en jezelf. Jij en je leerling kunnen als persoon voorkomen dat je warm wordt door luchtige kleding te dragen. Stoffen zoals katoen en linnen zijn erg geschikt omdat deze veel lucht doorlaten. Je moet er ook altijd voor zorgen dat je voldoende water beschikbaar hebt. Koud water is daarbij uiteraard het meest efficiënt. Door een plastic flesje met water in te vriezen kun je zelfs uren later beschikken over lekker koud water onderweg. Als rijinstructeur kun je je leerlingen koel water aanbieden bij erg warm weer. Of trakteer op een ijsje (en deel dat via Instagram of Facebook). Dat is uiteraard goed voor jouw goede naam. Je resultaten zullen beter zijn en in combinatie met mond-tot-mondreclame komen er meer leerlingen bij jou rijschool terecht.