Startdocument van rijscholen naar Tweede Kamer

Rijscholen hebben 31 augustus een document gestuurd naar de Tweede Kamer met wat zij vinden wat er anders moet in de branche.

Het startdocument in het kort
In staccato willen de rijscholen dat de overheid het volgende regelt: De geschiktheidtest laten vallen;
De opleiding tot rij-instructeurs praktijkgerichter maken;
De stage-uren uitbreiden en aantal stageplekken verminderen;
De theoriebijscholing aanpassen;
De praktijkbijscholing baseren op de Rijopleiding in Stappen;
De registratie van de geldigheid van bevoegdheidspassen aanpassen;
Een pasfoto op de bevoegdheidspas;
Het CBR aan grote rijscholen extra voordelen toe laten kennen;
Het CBR de geldigheid van bevoegdheidspassen laten controleren en daadkrachtig op te treden.

De branche wil zelf:
De markt beschermen door beperking van het aantal stageplaatsen;
Gegevens aanleveren;
Het invoeren van een keurmerk;
Consumentenvoorlichting.

Dit alles is terug te lezen in het startersdocument en dat vind je hier.

Reactie De VerkeersAcademie
Het unieke aan het startdocument is dat dit is opgesteld door de drie rijschoolverenigingen. Hiermee gaat het te ver om te zeggen dat “de branche” dit document heeft opgesteld. Ook CBR, IBKI en opleiders behoren tot die branche, evenals de 84% van de rijscholen die geen lid zijn van een rijschoolvereniging.

Het goede is dat het startdocument problemen opsomt. Echter ontbreken de oplossingen. Het verslechterde imago is veroorzaakt door de huidige branche. Het ontbreekt aan maatregelen om die branche aan te pakken. Dit vergt moeilijke besluiten, zoals Bovag er al een aantal heeft gezet. Maar het aantal bijscholingen zal omhoog moeten, waarbij rijschoolondernemers ook aan de slag zullen moeten om hun ondernemersvaardigheden bij te houden. Denk aan wijzigingen in belastingen, arbeidsrecht en marketing.

Veel van de verbeterpunten in de opleiding tot rij-instructeur zitten al in onze opleiding: praktijkgericht oefenen, aan de slag met dubbele bedieningen voor aanvang van de stage. Over de vooropleidingseis “het beheersen van de Nederlandse taal” kan gezegd worden dat men het Nederlands goed beheerst zodra men slaagt voor fase 2. Die examens vergen een hoge mate van leesvaardigheid.

Kortom: een prima initiatief dat meer aandacht aan de voorkant had verdiend, zodat er oplossingen aangedragen zouden worden.