Run op rijbewijs vrachtauto, bus, taxi en tractor

De Nederlandse economie is weer flink aan het groeien en steeds meer mensen weten hun weg te vinden naar het CBR voor hun rijexamen. Vooral bij rijexamens voor de vrachtauto, bus, taxi en tractor is het extra druk. Op sommige vestigingen is de wachttijd opgelopen tot negen weken.

CBR
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) geeft aan dat ze momenteel over te weinig examinatoren beschikt om al de examens tijdig af te kunnen nemen. “Examinatoren die examens voor bus en vrachtwagens afnemen, moeten namelijk aan extra, specifieke vakbekwaamheidseisen voldoen”, licht CBR-woordvoerder Nathalie Dingeldein toe aan het Nederlands Dagblad. Om goed in te kunnen spelen op de grote vraag is de organisatie begonnen met het opleiden van extra personeel. Om de drukte enigszins de kop in te drukken, neemt het CBR nu ook op zaterdag examens af.

Vergrijzing
Door de toenemende vergrijzing kampt de Nederlandse transportsector sinds 2015 met een enorm tekort aan vrachtautochauffeurs. De komende jaren zal dit tekort alleen nog maar groter worden als veel van de bestaande vrachtautochauffeurs met pensioen gaan. Verschillende werkorganisaties hebben al voorspeld dat naar verwachting circa 50.000 nieuwe chauffeurs nodig zijn om dit tekort op te vullen. Dit geldt ook in het busvervoer, waar de gemiddelde leeftijd van de chauffeur 57 jaar is.

Taxi-opleiding
Het taxi rijbewijs is waarschijnlijk meer populair door de versoepeling van de regels om een eigen taxibedrijf te mogen beginnen. Voor de plotselinge populariteit van het trekkersrijbewijs heeft het CBR geen verklaring.

Ook wij herkennen ons in deze signalen te herkennen. De aanvraagtermijnen voor de taxi-examens willen nu her en der nog wel eens oplopen. We proberen daar zoveel mogelijk op te anticiperen, zodat onze studenten die de opleiding tot taxichauffeur volgen er geen hinder van ondervinden. Daarnaast zien we sinds een aantal maanden de rijschoolvacatures op onze website flink toenemen.

Rijschoolvacatures
Rijscholen plaatsen massaal hun rijschoolvacatures op onze website. Of ze bellen ons met de vraag of we nog goede studenten in onze opleiding hebben zitten die op zoek zijn naar een baan. We merken dat rijscholen momenteel veel moeite moeten doen om goede rijinstructeurs te werven. Rijscholen die willen investeren in de opleiding en vervolgopleidingen van aankomende collega’s zijn wat ons betreft het best voorbereid op de mooie toekomst die voor ons ligt. We vinden het mooi om te zien dat de branche na jaren van kommer en kwel nu eindelijk weer in volle bloei komt te staan.