Rijscholenkiezer moet subsidie terugbetalen

De rechter heeft uitspraak gedaan in de zaak die de rijscholenvergelijker RijschoolRegister.nl heeft aangespannen tegen het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De met overheidsgeld ontwikkelde Rijscholenkiezer is in concurrentie met marktpartijen en daarmee in strijd met het vanuit de overheid gestelde subsidiedoel.

De Rijscholenkiezer in vogelvlucht
In oktober 2014 kondigde Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu aan om met overheidsgeld een platform in het leven te roepen waarbij rijschoolzoekenden online voorlichting rond het kiezen van een rijschool zou worden aangeboden. De ontwikkeling hiervan werd aan stichting TeamAlert uitbesteed.

Bij de lancering van het platform met de naam Rijscholenkiezer bleek het echter niet alleen bij voorlichting te blijven, maar werd de nadruk vooral gelegd op het vergelijken van rijscholen. De rechter heeft nu geoordeeld dat de Rijscholenkiezer hiermee marktpartijen als RijschoolRegister.nl inderdaad oneerlijk beconcurreert.

In de tussentijd is er meer dan 200.000 euro aan overheidsgeld in het door TeamAlert ontwikkelde platform gestoken.

Reacties KlantenVertellen.nl en RijschoolRegister.nl
Volgens Jeroen van Opbergen van Klantenvertellen.nl kan het bijna niet anders dan dat Rijscholenkiezer.nl op zwart gaat als gevolg van de gerechtelijke uitspraak.”Rijscholenkiezer heeft namelijk geen verdienmodel en dan is het lastig om de boel draaiend te houden zonder subsidie.” Dit zegt hij op Rij-instructie.nl.

Volgens Mr. Alex Meijer, de advocaat die RijschoolRegister.nl tijdens het proces heeft bijgestaan, betekent de uitspraak van de rechter dat TeamAlert de ontvangen subsidie moet terugbetalen: “De rechtbank heeft de subsidiebesluiten van minister Schultz vernietigd en in haar plaats alsnog de subsidie voor de rijscholen kiezer voor de jaren 2014 en 2015 afgewezen. Dat betekent dat Team Alert zo’n 200.000 euro aan onterecht ontvangen subsidie zal moeten terugbetalen.”

Reacties op besluit rechter inzake Rijscholenkiezer
Rij-instructie.nl had al snel de eerste reacties van de brancheverenigingen binnen. “Als TeamAlert in staat is om de Rijscholenkiezer op een andere manier te financieren, dan kan deze wat mij betreft gewoon blijven staan. In elk geval zijn we benieuwd naar de reactie van het ministerie”, zegt Peter van Neck van VRB.
Tom Huyskens van BOVAG laat eveneens weten het overleg met het ministerie af te wachten. “Elke reactie die ik nu zou geven, zou voorbarig zijn.”
Ook Ruud Rutten van de FAM wacht het af. “TeamAlert gaat met het ministerie overleggen en ik ben benieuwd wat daar uit komt. Maar ik blijf erbij dat de Rijscholenkiezer een gemiste kans is en jammer genoeg nooit goed van de grond is gekomen, zelfs ondanks forse subsidie.”