Rijles op je 16e, rijbewijs op je 17e

Jongeren kunnen straks vanaf hun 17de hun rijbewijs halen. Tot hun 18de mogen ze alleen onder begeleiding van een coach rijden.Deze proef levert veel extra werk op voor de rijschoolbranche.

zoals begeleid rijden wordt genoemd. Dit experiment is bedoeld om de verkeersveiligheid te vergroten doordat jongeren het eerste jaar in de auto begeleid worden door een ervaren bestuurder. Dit kan jaarlijks tot 16 doden voorkomen.

In het experiment 2toDrive mogen jongeren vanaf 16 jaar hun theorie-examen voor rijbewijs B doen en vanaf hun 17de het praktijkexamen afleggen. Slagen ze, dan mogen ze dus vanaf hun 17de al autorijden. Hiervoor moeten ze in het bezit zijn van een zogenaamde begeleiderspas. Op deze pas staan de namen van maximaal vijf personen die de bestuurder als zijn coaches heeft aangewezen. Een van deze personen moet bij het rijden in de auto zitten. 2toDrive start naar verwachting in november 2011.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu verwacht dat ongeveer 20% van de jongeren gaat kiezen voor deze rijopleiding. Dit betekent dat er in 2012 ongeveer 40 duizend extra rijbewijsleerlingen zijn. De proef biedt grote kansen voor de rijschoolbranche.

(c) maximaal.nl