Drukte bij CBR op het gebied van rijtesten ADD en ADHD

Het is druk bij het CBR. Niet alleen met rijexamens, maar ook bij het afnemen van rijtesten. Extra examinatoren worden opgeleid om de wachttijden voor een rijtest voor mensen met ADD of ADHD te verkorten. Het toont aan dat er een mooie markt ligt voor gespecialiseerde rijinstructeurs op het gebied van autisme en ADHD. En ook jij kunt je specialiseren. Alleen bij De VerkeersAcademie.

Er zijn verschillende redenen voor de toename, vertelt Arthur Das, deskundige praktische rijgeschiktheid bij het CBR. Mensen willen langer mobiel blijven. Bovendien is de procedure bij rijtesten voor mensen met ADD en ADHD veranderd. “Iedere leerling beantwoordt de vragen op de Gezondheidsverklaring zelf. Daardoor hebben we minder meldingen na het examen”, legt Das uit. “Daarnaast wordt de leerling in de verklaring expliciet gevraagd naar ADD en ADHD.”

Om dit het hoofd te bieden, gaat het CBR examinatoren opleiden die specifiek testen afnemen bij mensen met ADD en ADHD. Het gaat om examinatoren die normaal gesproken AA-examens afnemen, vertelt Das. Een AA-examinator is speciaal opgeleid voor het afnemen van examens met aangepaste voertuigen, zo schrijft Rijschoolpro op haar website.

Hoe word je rijinstructeur autisme en ADHD?
Je begint met een eendaagse basisopleiding. Die telt ook mee als theoriebijscholing voor rijinstructeurs. Het doel van de basisopleiding is dat je met meer vertrouwen jouw leerlingen tegemoet kunt treden. Rust en duidelijkheid zijn de belangrijkste kernwoorden. Deze opleiding levert je basale kennis op over wat autisme inhoudt en welke concrete gedragingen je tegen kunt komen. Aan de hand van herkenbare, concrete praktijkvoorbeelden worden de meest voorkomende struikelblokken en valkuilen behandeld. Na afronding kun je signalen van overbelasting en overprikkeling bij je leerlingen herkennen en beschik je over stevige handvatten hoe hiermee om te gaan tijdens de rijles. Wat je leert is natuurlijk ook goed inzetbaar bij rijlessen met reguliere leerlingen of leerlingen met andere leerproblemen. In overleg met het CBR is besloten dat deze opleiding ook van toepassing is voor RIS-instructeurs.

Vervolgopleiding
Na het doorlopen van de basisopleiding kun je ervoor kiezen om ook de gevorderdentraining te gaan volgen. Hierin gaan we nog dieper in op de aard van de stoornis en de gevolgen voor leerlingen met autisme en ADHD. Je wordt getraind aan de hand van recente theorieën en verklaringsmodellen. Rijinstructeurs die deze training hebben gevolgd en met goed gevolg hebben afgerond, mogen hierna werken met het speciaal door Spectrum Nederland ontwikkeld ‘Autismeprotocol rijles’ en ‘’ADHD-protocol rijles’. Zowel in het ADHD- als autismeprotocol staat in concrete stappen beschreven hoe (volgens welke methodieken) je op maat lesgeeft aan een leerling met autisme of ADHD. Ook AA-examinatoren en Deskundigen Praktische Rijvaardigheid zijn getraind in deze protocollen. Je spreekt dus dezelfde taal. Dit zorgt voor voorspelbaarheid en duidelijkheid bij je leerling en vergroot de kans van slagen aanzienlijk. In overleg met het CBR is besloten dat deze opleiding ook van toepassing is voor RIS-instructeurs.

Voordelen
Onze exclusieve samenwerking heeft de volgende voordelen voor jou als gespecialiseerde rijinstructeur.

Jarenlange ervaring in het bijscholen van rijinstructeurs op het gebied van autisme en ADHD;
Spectrum heeft ook AA-examinatoren en Deskundigen Praktische Rijvaardigheid opgeleid;
Je wordt erkend als gespecialiseerde rijschool;
Je wordt als rijinstructeur vermeld op de drukbezochte website www.rijles-en-autisme.nl. Belgische rijinstructeurs krijgen een vermelding op www.rijles-en-autisme.be;
De bijscholing is praktijkgericht; de opgedane kennis is relevant tijdens de rijopleiding;
Spectrum heeft een uniek protocol ontwikkeld voor jou om te gebruiken tijdens jouw rijlessen. Hetzelfde protocol wordt ook gebruikt door AA-examinatoren en Deskundigen Praktische Rijvaardigheid.
Aleen bij De VerkeersAcademie
Wil jij ook tot die doelgroep van experts gaan behoren? Bel dan De VerkeersAcademie voor gratisn advies via 030-6042514. Ook lees je meer informatie elders op onze website.

Aanmelden kan direct op www.deverkeersacademie.nl/inschrijven/